Saturday, December 22, 2012

22 12 2012

X lama dah... Tinggal 9 hari je lagi... 2012 bakal melabuhkan tirainya...
Jom sama2 kita fikirkan:

Apa sumbangan kita untuk agama, bangsa, negara dan yang paling utama untuk diri kita sendiri sepanjang 2012...
Jom kita sama2 fikirkan...


Nota JD: Lagi 9 hari jugak, saya akan celebrate my bday!!!!!!!

Sunday, December 16, 2012

Selamanya... Harimau Malaya

Berakhir sudah saingan Skuad Malaysia aka Harimau Malaya dalam persaingan AFF SUZUKI Cup 2012...
Perjuangan Harimau Malaya terhenti sehingga Separuh akhir sahaja...
Sebelum saingan AFF Suzuki 2012 bermula, HM teruk dikritik... Kesian drg... Tapi masa tu mmg skuad kebangsaan tengah goyah... Bayangkan, semua friendly match sblm saingan AFF bermula, kebanyakkannya x memihak pada skuad HM...
Dan, bila pentas AFF SUZUKI bermula, perlawanan pertama memberi tamparan hebat kepada Skuad HM... Tewas dengan Singapura 3-0... Teruk HM kene kritik...
Tapi, HM bangkit untuk perlawanan berikutnya dengan menewaskan Laos 4-1 dan kemudiannya menewaskan musuh tradisi Indonesia dengan jaringan 2-0... Melangkah ke Separuh Akhir menentang Thailand, perlawanan di Bukit Jalil hanya menyaksikan malaysia seri 1-1 dan perlawan timbal balik di Bangkok, Malaysia kecundang 2-0 dengan penuh tragis dengan seorang pemain Malaysia di buang padang dan mutu pengadilan dan keadaan padang yang sangat TERUK!!!

Apa pun keputusannya... JD sentiasa berdiri terguh menyokong Skuad Harimau Malaya!!!



Semestinya, ini hero pujaan JD dalam Skuad Harimau Malaya!!!!

SELAMANYA, HARIMAU MALAYA!!!

Saturday, October 6, 2012

Karena Ku Cinta Kau

Jika ada yang bilang ku lupa kau
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku tak setia
Jangan kau dengar
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau

Jika ada yang bilang ku tak baik
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku berubah
Jangan kau dengar
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau s'lalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik
Yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau

Jika kau tak percaya padaku
Sakitnya aku
Jika lebih dengar mereka
Sedih hatiku
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau.. kau..

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau s'lalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik
Yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Kau tahu ku juga ingin denganmu
Ku tahu kau s'lalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik
Yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau 



p/s: Lagu nih ada versi lelaki nyanyi jugak, cover by Once Mekel, x Dewa tuh... Pun sedap lagunya.... Suweeettttt sangat2....

Entry Tudung Cik JD

Salam...
Fuh.. Fuh.. Fuh... Banyaknya habuk.. Hehehe..
Biasala kan, menulis tuh perlu ada mood dan kerajinan. Nak buat mcm mana, mood malas je yang banyak... Hehehe...

Hai all... Errr, ada ;agi ke yg singgah sini sbb lama dah x menulis??? Huhuhu... Harap2 masih ada yg sudi singgah...

Kali nih nak tulis pasal fesyen bertudung... Hehehe.... Lepas Aidilfitri, JD melalui fasa2 revolusi bertudung... Sblm nih JD bertudung bawal or spesis2 Ariani jer kan... Balik dr Aidilfitri hari tuh, Jd memulakan revolusi bertudung.. Udah jadi pesen lain.... Sula plak tgk muka sendiri dalam versi bertudung yang baru...

Layannnn...






Friday, July 13, 2012

A Nite with Faizal Tahir

Fuh3.. Banyaknya habuk... Rumah sapa la nih... Fuh3...

X kisah la cerita nih basi ke tak.. JD nak tulis jugak.. Nak cerita jugak... Hehehe
Lama kan JD x ada entry baru.. Sorry la, JD sebenarnya mcm kesuntukan masa.. sejak JD masuk keje balik nih, blog mmg mcm berabuk j... Ok2, back to basic...

Ceritanya, 1 Julai lepas, JD rasa itu antara hari yg paling best untuk JD... Hehehe... Mana x bestnya... JD dapat sekali lagi pergi menonton showcase BINTANG KEGEMARAN JD iaitu - FAIZAL TAHIR... Kali nih showcase FT berlangsung kt KL Lives, Jalan Sultan Ismail.... Suasana kt sana JAUH la lagi best drpada HRC yg sgt cramped dan penuh dengan asap rokok... Tp kt KL Lives nih, sape nak smoking... SILA KELUAR DR ARENA!!! Hahaha... Suka3...

Perginya JD ke sana dah sah2 la dengan rakan JD yg jugak die-hard fan FT.. Si Pya.... Dan malam tuh kami dihiburkan oleh lagu2 FT... Tapi keisan FT, dia x berapa nak sihat that nite... Dan... Yang paling bermakna... JD berjaya face to face kt belakang pentas dengan bintang kesayangan JD tuh... Lalala.... best... Terjumpa jugak kawan yg kenal masa kt HRC dulu - Si Leen Hassan... Kire kami bertiga neh, die-hard fan FT ler kekdahnya.... 








Saturday, June 23, 2012

EURO 2012

EURO 2012 kembali lagi...
Anda sudah punya pilihan sendiri?
Pasukan mana??

JD musim EURO kali nih x berapa nak update sangat la... Kesihatan x mengizinkan sangat.. jadinya xde harapan la nak berjaga pagi..
Lagipun, EURO kali nih berlangsung, JD dah mula bekerja balik... Nak keje xboleh la nak berjaga sampai awal pagi...
Lain la zaman WORLD CUP 2010 dulu... Wallah sbb time tuh JD tengah cuti belajar, haruslah banyak masa untuk bersengkang mata menonton bola!!!
Lagipun, zaman2 WORLD CUP dulu ada yang sudi meneman JD walaupun hanya thru sms or call... Musim EURO nih JD dah xde geng la...
Apa pun, TEAM PILIHAN JD adalah GERMANY!!!



Wednesday, June 6, 2012

Journey to D Palace

Memandangkan skrg cuti sekolah, apa xtvt korang???
JD yg bujang nih biasa la, kerje j mcm biasa, x ambik cuti pon... Bagi laluan pada kawan2 yang dah berkeluarga...
Well, JD ada jugak nyibuk2... Bawak anak sedara JD jalan2.... Kemana???
Ke Istana Negara yang lama... Bukan yang baru yer.... Idoklah JD nih berketurunan RAJA dan BERKELAYAKAN nak masuk istana baru tuh...
Jadinya, JD beserta kakak n anak sedara JD, masuk j istana lama....
Hehehe....
Enjoy d foto ya!!!!







Tuesday, May 22, 2012

Pembinaan Blog..

Bengkel Penyediaan Media Sosial....
Hello there....
JD now sedang dan masih menjalani course seperti yang disebut diatas....
Tgk la kt bawah nih....
How bz all my friend sedang membina blog masing2...
Good luck to all u u guys!!!!


Jom Bersosial.. Ahaha

Hello guys...
Hari nih nak update sket j.... JD hari nih sejak semalam sebenarnya sedang berkursus... Tajuk kursusnya adalah BENGKEL PENYEDIAAN MEDIA SOSIAL...
Isi kandungannya adalah mengenai isu2 dan penyediaan media sosial.. Korang tau apa tuh Media Sosial????
JD pun kabur2 cerah j dengan media sosial nih...
Tapi yang JD tau, ianya melibatkan media baru seperti FB, Twitter n Blog... JD sudah ada blog, twitter n FB.. Just update j la mana yg perlu....
Hehehe

p/s: Kursus kali nih dikendalikan oleh Skali.Net company.......




Friday, May 11, 2012

Get 2 Gym

Kalau tadi JD berkisah pasal Rumah Bakti Al-Kausar, kali nih JD nak share satu lagi xtvt tak berfaedah yang JD buat utk hilangkan mood JD yg bosan kt rumah... Sblm nih aktiviti JD once habis j waktu opis adalah balik ke rumah n terus masuk sarang... Bosan kan??
Jadinya bila rakan sepejabat JD ajak join masuk kelas aerobik, JD apa lagi... Layankan ajer... Hehehe

Kini, Kasih JD Tertumpah Disana


Lama JD menyepi.. Sepi bukan bererti meninggalkan terus dunia blogging, ntah... Rasa itu, kerajinan itu.. Seolah2 hilang entah kemana. JD hilang semua itu.
Tapi sayang JD masih bersisa untuk blog ini, masih tetap teguh untuk blog ini.

Sejak beberapa minggu yang lalu, JD suda punya aktiviti tambahan, menambah keriangan untuk melupakan kesepian dalam diri JD selama ini. 
Kisahnya, JD sekarang join kawan2 buat kerja kebajikan untuk adik2 di Rumah Bakti Al-Kausar. Maaf, xde niat mahu membanggakan diri, cuma ingin berkongsi cerita, dimana kasih JD tumpah dikala ini...
Mengajar adik2 di Rumah bakti Al-Kausar, itu salah satu aktiviti JD sekarang... Setiap Isnin dan Khamis JD akan kesana, bantu adik2 kt sana untuk siapkan kerja sekolah drg, bantu drg mana yang drg rasa perlukan bantuan. 

Rumah Bakti Al-Kausar ini didiami 17 orang anak yatim dan daif.. Mendengar kisah sedih mereka, JD jadi terpana... Ya Allah, sesungguhnya nasib aku yg dirasakan ada kalanya tidak baik... Rupa-rupanya TERSANGATLAH BERTUAH!!! Sangat2 bertuah!!!

Itulah, secebis kisah JD... Dan kemana JD menghilang selama ini....



Saturday, March 3, 2012

I Am A Librarian!


Bila orang tanya JD... Awak kerja apa???
JD akan jawab, "Saya Pustakawan" atau JD jawab, "I'm a Librarian"..

Most of them akan ternganga dan tertanya2.. Keje apa tuh????

Itulah realitinya... Di Malaysia, ramai orang x terdedah dengan kerjaya sebagai seorang PUSTAKAWAN atau LIBRARIAN...

Kt bawah nih, jawapan kepada kerjaya seorang Pustakawan or Librarian!!!




Cerita Kepala Gas dan Kreadibility SIRIM


Tgk tajuk mcm kelakar, tapi hakikatnya semalam dgn hari ni merupakan hari PANAS JD! Kenapa?
Jom nak cerita...
Kisahnya, semalam masa JD balik dari kerja, JD nih plan la nak masak MAGGI, maklumlah, ptg2 balik keje, xkan nak masak yg berat2, dah la sorang j nak makan.. Lupakan j la nak masak2 yg hebat2...
Kebetulan, kepala gas JD cabut sejak Isnin sbb JD berkursus 3 hari kt KL, jadinya JD cabutlah kepala gas tuh...
Jadinya semalam konon nak masak la, once pasang j, kelapa gas sah rosak sbb bole dengar bunyi gas tuh keluar.. Sudahnya, start kereta, pg Giant beli kepala gas baru.
Waktu kt Giant, JD pilih la kepala gas yg baru... Ada cop SIRIM, JD agak ok la..Xde masalah! Sudahnya, bila balik pasang pon sama jugak... Berdesing bunyi gas keluar... Sbb lapar sgt, kluar sekali lagi pg tapau makan.. Udah mcm kartun.. Kejap2 kuar... Huhuhu...

Esoknya, pagi2 buta JD dah ke TESCO dengan niat nak beli kepala gas tuh la... Once dapat, terus balik rumah n pasang... Hampeh... Sama jugak... Gas masih keluar... Sudahnya, JD pg kedai hardware, beli j kt situ... Alhamdulillah... Tamat cerita kepala gas...
Dah bole masak dah... Hehehe

PERSOALAN JD: Barang2 yg di cop SIRIM pon masih xbole pakai? Masih rosak?? Sudahnya, mcm mana pengguna nak beli barang yang baik? berpandukan apa???
Ada sape2 nak tolong jawab persoalan JD nih??

Mood: Bengang!!!

Tuesday, February 21, 2012

Takut


Media baru... Media sosial... Social network...
Mcm2 gelaran diberi untuk medium2 baru komunikasi masa kini...
Macam2 ada. Ada blog, facebook, twitter dll (sekadar menyebut beberapa nama). Semua ini merupakan cara terbaru dan terkini malah boleh dikatakan trend terkini komunikasi.
Melalui apa yang dinyatakan diatas, maklumat dikongsi, emosi dinyatakan sehingga ada yang menganggap ianya seperti DIARI yg kita pernah gunakan suatu masa dahulu.
Nowadays, ada lagi k orang guna diari??? Ahahhhh... Soalan mmg klise...
Tapi, JD sebenarnya takut...

Apa yang ditakutkan?

JD takut dengan cara sesetengah orang menggunakan media sosial baru nih...
Ramai yang salah guna media baru nih. Ramai yang ambil kesempatan dan menggunakan media baru ini untuk menjatuhkan orang lain, menggunakannya sebagai satu alat untuk membalas dendam. Kita sendiri boleh melihat ramai individu yang ditelanjangkan melalui media baru nih...


Ya Allah... Mudah-mudahan JD dan rakan2 lain xkan sekali2 menyalahkan media baru nih...
InsyaAllah!!! Jom kita gunakannya untuk kebaikan...
Let's jom!!!


Sunday, February 19, 2012

Cerekarama - Jujur Aku Dayus


Hello friend...

Malam ni, setelah habis j menonton Cerekarama - Jujur Aku Dayus (JAD) kt TV3, terus JD terpanggil nak update blog.. JAD tu lakonan Beto Khusairy n Nora Danish sbg teraju utama.
Thumbs Up!
For the first time ever, pertama kali JD GAGAL nak jangka apa berlaku dalam drama nih... Which is bagi JD itu sangatlah HEBAT. Sebelum nih, kebanyakkan drama yg JD tonton (90%) dah bole jangka apa akan jadi. Tapi TIDAK untuk drama JAD...

So, TAHNIAH untuk drama JAD nih...
Jalan cerita? Itu rasanya xperlu JD nak perincikan, cuma satu j komen JD lepas tengok cerita nih...

Jujur dalam komunikasi adalah medium yg SANGAT PENTING...
Kerana, pandangan mata boleh mentafsirkan 1001 telahan... 1001 satu tanggapan... Cuma komunikasi yang jujur mampu meleraikan segala persoalan. Namun, perlu diingat, selagi kita bernama MANUSIA, kesalahan itu tidak akan pernah menjauhi kita, namun itu bukanlah alasan kita boleh terus-terusan melakukan kesalahan.

END

Friday, February 17, 2012

Kali Pertama

Hari ini dalam sejarah... Ada dua benda yang PERTAMA KALI terjadi dalam hidup JD...
Pertama Kali ok... Mcm saspen j... Let's jom baca...

Kisahnya, pagi nih (JUMAAT-17 Februari 2012) JD ada mesyuarat kt Putrajaya... Mesyuarat yang JD adalah penyelaras merangkap setiausaha mesyuarat... Opppsss... Mesyuarat JD dah selalu kt sana.. Asyik2 muka JD.. Asyik2 muka JD yg miting kt sana... Lain xde... So, Bukan kali pertama yer... Hehehe
Yang Pertama Kali adalah, JD pg miting direk terus dari rumah, x pergi opis dulu... Selalu mmg JD ke opis dulu, ambik dokumen bagai, baru gerak pg Putrajaya.. Kali nih x, JD bawak siap2 dokumen balik ke rumah on Khamis sbb mmg dah plan nak terus ke Putrajaya keesokan harinya... Hehehe
Itu Pertama Kali yg pertama...
Apa yg kedua??

Pertama Kali, kereta JD breakdown... Pertama Kali kereta JD breakdown kt tgh2 traffic lite... Giler kan?? Kisahnya... Mujur dah nak sampai... Traffic lite terakhir sebelum sampai HQ JAS... Kt situlah tetiba kereta JD berbunyi mcm nak relai semua part.... Tetiba j.. masa tu JD berhenti kt lampu isyarat... Mmg JD panik... Sangattt... Bila hijau j... Mujur kereta yg berbunyi tuh masih bole gerak... Tp lepas j simpang n membelok ke kanan... Selamatttt... Terus mati enjin...
Apa lagi... SELEBRITY la JD time tuh... Kaisk my car relax jap.. Then try start... Hidup sehhhh.... Lega... Terus p miting...
Habis miting terus gerak bawak my car p bengkel... Mujur bole start, mujur bole gerak... Tapinya... Sepanjang jalan.. NO AIRCOND... Hellooo... NO AIRCOND jam 12.30 TENGAH HARI tau...
Kesian kan???


p/s: Rupanya... Compressor rosak... Yg sedih tuh dah lacking sana sini jugak... So kesimpulannya... Nipis poket... Kesian kn????

Wednesday, February 15, 2012

Azam Blogging JD

Hello dear friend...
JD kembali...
InsyaAllah, kembali berblogging...
Hehehe... Janji manusia...
Kesudahannya tetap dimungkiri...
So kalau lepas nih JD hilang lagi... Maafkanlah JD...
JD hanya manusia biasa...
Kasihanilah JD...

Azam JD, mau blog ini jadi lebih berinfo... Sharing whatever info and knowledge yg JD tahu atau perolehi... InsyaAllah...
Jom sama2 bantulah JD ke arah yang lebih positif...

Singgah di blog KEMBAR JD... Tetiba teringat balik status JD kt Fb beberapa hari lalu...

"Don’t trust too much, don’t love too much, don’t hope too much. That simple too much can hurt you so much”

Sesungguhnya ia sangatlah benar sama sekali...

Terjebak


Ya Tuhanku...
Fuh...Fuh...Fuh...
Banyaknya habuk... Hehehe... Ok2, JD sedar diri... Sedar yang JD dah lama x jenguk ke sini...
Ya ampun...
JD ada, hidup lagi ye kawan2...
JD sebenarnya TERJEBAK... Sebab tu la blog kesayangan JD nih berhabuk...
JD dah terjebak dgn game kt FB nun...
Terjebak dengan CASTKEVILLE...
Huhuhu...
Akan berusaha sedaya upaya untuk kembali menyemarakkan blog JD nih...
Insyaallah...

Tuesday, January 31, 2012

Kenapa Begitu


Sering terjadi.. Yang kecil ditindas.. yang besar sudah tentu memamah...
Itu lumrah...
Sering terjadi yang indah itu dipuja, yang tidak tidak itu dilupa...
Itu lumrah...
Sering terjadi yang hebat dipuji, yang lemah dikotak katikkan...

Bilakah akan terjadi perubah dalam kenyataan diatas???
Kalau namanya dunia, sampai bila pun keadaan tidka akan pernah berubah...
Tapi Tuhan lebih mengetahui mengapa ini berlaku..

TITIK

Tuesday, January 17, 2012

Dahulu dan Sekarang




Dulu pakai surat - Skrg pakai E-mail

Dulu ada kaset - Skrg ada DVD

Dulu ada walkman - Skrg ada IPod

Dulu ada disket - Skrg ada Pen Drive

Dulu ada Kodak - Skrg dah ada Digital Kamera

Dulu ada Ais Kepal - Skrg dah ada Magnum

Dulu ada Mesin Taip - Skrg dah ada Komputer

Dulu ada Telefon - Skrg dah ada I-Phone

Dulu ada Brisk Game - Skrg dah ada PSP
dan...

Dulu Michael Jackson Hitam - Skrg dah putih (dah mati pon)


Dan banyak lagiiii... Dahulu di zaman JD, kami cuma main kejar2, tuju tin, tuju selipar... Tapi budak2 sekarang dah tak tau itu semua.. Aduh, cepatnya masa berlalu... Rupanya dah lama JD tinggalkan zaman kana2 JD... Kesian..
Apa maknanya tuh?? Maknanya...
JD semakin dimakan usia...
Wallawei....!!!

Sunday, January 8, 2012

2012


Hari nih 08012012
Bermakna dah 8 hari kita jejak 2011, Alhamdulillah, Tuhan masih beri kita peluang untuk bernafas sehari lagi... Merasai tahun 2012 yang tidak kita ketahui mampu dijejaki hingga ke akhir atau tidak...
Bertambah setahun lagi usia JD, Sehari lagi usia JD, bermakna kita makin mendekati hari kematian kita... Jodoh pertemuan, ajal maut... Itu Rahsia Allh... Tidak satu pun antara kita mampu mengungkai rahsia tersebut...
2011 banyak sangat cerita suka duka, akan cuba JD jadikan 2012 tahun indah... Yang nyata, doa JD supaya dipertemukan jodoh tidka pernah JD lupa... Ia sentiasa JD lafazkan.... Dan anda berperanan juga...
Doakan JD ya!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin