Monday, September 26, 2011

Penang 2011






22 dan 23 September 2011, JD berkesempatan jumpa kawan2 seperjuangan JD...
kami sama2 adalah Librarian di kebanyakkan agensi kerajaan seluruh Malaysia...
Luckily, jumpa ramai kaawn2 JD, cumanya jadual pack sangat dan JD x sempat nak berbual dengan semua orang...
Sorry guys...

Kt atas tuh ada la beberapa keping gambar yg JD sertakan n sempat ambik....
Hehehe.. Penang dgn kampung JD x jauh pon... Tp memandangkan JD naik flight.. So, xde la singgah kampung... Lenkali kita balik kpg yer...
Hehehe

p/s: Makanan kt hotel tuh sangat la BAD???? Sakit hati ooooo.....

Wednesday, September 21, 2011

Malaysia VS Japan

Untuk semua rakyat Malaysia... Hari ini, petang ini, marilah sama2 kita sama2 penuhkan stadium.. Ehh Silap..
Kita penuhkan depan TV, kita sama2 bagi sokongan kepada Skuad Harimau Muda Malaysia yang akan menentang Jepun dalam usaha mencari tiket untuk ke Sukan Olimpik....

MALAYSIA BOLEH!!!

Reading Habit

(TQ Mr Google for the foto)


Reading?? Yes… Memang membaca adalah salah satu yg JD akan buat kalau JD ada kelapangan. Ada orang tanya JD, mcm mana nak pupuk minat suka membaca? Entah, it’s come naturally kot… JD x pernah tanam2 minat nih… Dan bukan jugak kerana JD seorang Librarian, JD jadi suka reading… Tidak…

Untuk pengetahuan u all… Meh JD share info sikit, mcm mana JD jadikan membaca tuh minat JD… Nih yg JD buat…

1. Baca bahan yang u all suka j : Hahaha, serius cakap.. Mmg ini yg JD buat… dan ini perkara pertama yang JD dahulukan dan pertimbangkan kalau nak membeli bahan bacaan baru. JD pilih bahan2 yang JD suka mcm novel k, buku biografi k, apa2 yg JD suka…

2. Baca bila anda rasa bosan.. Kalau xde apa nak buat.. Ambik la bahan2 bacaan n baca… Baca bahan yg anda suka?? For sure hilang bosan u all…

3. Pilih bahan yang bergambar. Kita membaca bukan utk exam kan? So, pilih la bahan yg menyeronokkan. Buang jauh2 persepsi yg buku bergambar Cuma utk kanak2… Hello, cer u all buka buku2 pasal fotografi, pelancngan.. Mmg banyak gambar… Thru foto pon bole gain our knowledge la….

4. Last but not least : Niat Dan Usaha!!! TEPUK DADA TANYA SELERA! Kalau kita nak jadi orang yang berilmu, kena la berusaha!!!

Tuesday, September 20, 2011

Kurang Tumpuan

(TQ Mr Google for the photo)


Maaf yer.. Ini entry pengakuan berani.. Sangat berani.. (Kononnnn).. JD rasa bersalah.. Sejak dua menjak nih sbb JD mcm kurang beri tumpuan kalau berdepan dengan orang atau bercakap dengan orang..

Kenapa yer jadi mcm tuh.. Inilah padahnya teknologi… Yup, mmg JD salahkan teknologi pon… Bila lagi nak salahkan.. Hahaha..

Sejak JD menjadi pengguna BlackBerry, tumpuan JD pada sekeliling JD makin kurang… Almaklumlah, kebanyakkan application dan social network ada dalam BB.. Jadinya, bila ianya berada di tangan, JD akan kehilangan tumpuan dan konsentrasi pada sekeliling JD…

Maaf yer kalau ada yg x selesa dengan keadaan tuh.. JD x sengaja… Mungkin la, JD nih jakun sebab baru dapat teknologi mcm nih.. Orang lain dah ke depan jauh dengan teknologi baru… JD baru j jumpa…

Inilah bahananya teknologi. Bukan sahaja HP, Smartphone atau Android… Tetapi jugak gadget2 lain mcm I-Pad, Play Station dll… Manusia jadi tidak peka kepada alam sekeliling, manusia jadi menyendiri dan berseorangan dalam dunianya yg tersendiri… Kasihan JD pada diri sendiri dan masyarakat pada masa kini… Our social life sudah jauh menyimpang dari kebiasaan yang biasa kita lakukan…

Fikir2kanlah….

Monday, September 19, 2011

Yang Paling Menyakitkan...


Masa: Di suatu pagi yang bening...
Seseorang berkata kepada JD...

A: Kamu tahu???
JD: Tidak, aku tidak tahu..

A: Nanti dulu, aku belum habiskan soalan aku..
JD: Ok2, aku sedia mendengarnya.. Teruskan...

A: Kamu tahu apa yang paling menyakitkan???
JD: Ntahlah, xtahu (malas mau berfikir sebenarnya dan mengharapkan si A terus menjawab sediri soalannya)

A: Yang paling menyakitkan dan menyedihkan adalah bilamana kamu diabaikan oleh orang yang kamu lebihkan dirinya berbanding dirimu sendiri...
JD: (Terlongo seketika tanpa suara dan kemudiannya manik2 jernih gugur membasahi pipi...) Sambil berkata dalam hati.. (Ini rupanya yang aku alami sekarang...)


Yang Terjalin Itu - Silaturrahim


Kadang2... Kita terlupa, jalinan silaturrahimm itu banyak pengertiannya..
Terkadang kita kerap ambil mudah dan memandang remeh persoalan silaturrahim ini...

Kenapa ada sesetengah orang begitu mudah memutuskan silaturrahim yang sedia terjalin...
Sayang kalau persahabatan dan silaturrahim yang terjalin setelah sekian laam ter[utus begitu sahaja...
Kata orang, syaitan bergembira bila terputusnya silaturrahim sesama Islam....

Bagi JD, terkadang, kita tidak menghendakkan silaturrahim yang sedia terjalin itu terputus.. Namun apakan daya, kekadang, terjadi sesuatu yang mengguris rasa dan mengakibatkan kita mengambil keputusan untuk mengundur diri daripada jalinan silaturrahim tersebut...

Namun percayalah, diri ini tidak pernah membenci, apatah lagi mendendami.. Kerana perasaan itu tidak akan pernah wujud dalam diri....
Cuma, kenangan itu selalu buat hati ini derita.. Kenangan itu selalu buat hati ini menjeruk rasa... Kesudahannya, berdiam diri sahaja...


Hujung Minggu - Makannn


Hi all..
Lamanya JD x update.. Ntahlah.. Kemalasan kot, sbb tu la JD lama x update blog nih.. Dah kelihatan sawang dimana2.... Eee... Teruknya...
JD bz la... Bz dengan jemputan openhouse... hebat kn???
Sebab tu la, minggu nih JD asyik makannnn j, lain xde...
Sempena 3 hari public holiday (Jumaat - Ahad),
Berderet jugak rumah yg JD pergi dan maaf pada undangan yg x daoat JD penuhi... X sempat plus penat plus kekenyangan...

Dari Jumaat - Ahad
Ada la 5 buah rumah yang JD jengah...
Terima kasih untuk:

Puan Roslina dan keluarga
Puan Jamaliah dan keluarga
Puan Norazilah dan keluarga
Kakitangan Penjara Sg Buloh
Puan Hilney dan Suami
Puan Azura dan Suami

Food semua maveles.. Hebat... dan JD juga selayaknya telah berjaya menambah kg.. Aduh...
So hari nih, JD mula berpuasa semula....



Tuesday, September 13, 2011

Baju JD... Cantik x???

Peach color... JD x pernah ada baju berwarna peach... Dan JD jugak x pernah ada baju glamour2 bermanik bagai mcm yang JD pakai kat bawah nih...
Nih pertama kali JD ada baju seglamour nih... Nak pakai pon segan pada mulanya, tapi... bila lagi nak pakai kan?? So, JD decide pakai j la...

Dari mana datangnya baju JD nih??? Jangan ditanya... Lihat saja... hahaha...

Entry ini jugak khas untuk silent reader blog nih.... JD tau, kamu semestinya mengetahui dari mana datangnya baju ini... Cuma kamu seorang yang mengetahuinya...
Dan JD juga mengetahui, kamu silent reader blog JD ni...
JD nak ambil kesempatan untuk memberi kamu peluang.. Melihat sendiri, inilah hasilnya... Terima kasih untuk baju secantik ini.. Semahal ini.. Semewah ini... Cuma terima kasih yang mampu JD ucapkan...

Biarpun ini bukan majlis yg sepatutnya JD pakai baju cantik ini... JD mahu kamu tahu, inilah kali pertama JD menyarung baju ini, dan inilah juga kali pertama JD berfoto dengan baju ini...

Inilah hasilnya... Cantik x JD dengan baju ini???



Bertuahkah???


Sempena majlis raya EiMAS baru2 nih (semalam), ada jugak la acara lain... Acara apa?? Acaranya, acara Cabutan Bertuah... JD kalau bab2 lucky Draw nih, mmg jarang nak masuk jaring.. Memang JD selalu j x bertuah...

Tapi semalam, Naik jugak no punch card JD... Hehehe... Kire bertuah jugak la JD nih kn?? Apa isinya dalam kotak nih?
Korang tgk la sendiri ek...
Comel x pasu kecil tuh??/ Sedang difikirkan..Apa yang mahu dicampakkan kedalam pasu comel tersebut....

Sorry... Xcited sgt, sampai lupa nak ambik gambar banyak2.... Ada sekeping dua j
Hehehe



Monday, September 12, 2011

Cukai 6%??? JD Marah!!!


Berita nih 2-3 hari lepas dah panas, cuma JD xsempat nak entrykan... Yup!! JD pengguna prepaid. Dan JD juga adalah pelanggan MAXIS dan CELCOM. Bermakna, tiap2 bulan JD perlu top-up atleast RM30 untuk Maxis dan RM50 untuk CELCOM.

Baru2 nih, diumumkan bahawa CELCOM, MAXIS dan DIGI akan mengenakan 6% cukai terhadap pengguna2 prepaid bermula 15 September 2011. Giler kn?? Kalau Jd top-up Rm10, JD kene bayar RM10.60... Kalau JD top-up RM30, JD kene bayar RM31.60... Dan kalau JD top-up RM50, JD kene bayar RM53..

SENGAL kn????

Tapi tadi, ada umum kt berita bahawasanya cukai 6% terhadap pengguna prepaid ditangguhkan... Ditangguhkan ok, bukan dibatalkan... Itu bermakna... kami pelanggan belum terlepas....
Sila tunggu bila harinya pengguna akan dijerat lehernya!!!!




Tapi

Majlis Raya KESUMAS / EiMAS 2011










Ok, ini entry gembira.. Entry suka2... Hehehe..
Ini merupakan majlis khas sempena Aidilfitri. Pejabat JD adakan majlis jamuan aidilfitri untuk semua kakitangan institut tempat Jd cari rezeki..
Sorry yer, xde gambar food sbb bila dah makan, lupa nak snap sane n snip sini... Hehehe...
Layan j la ek mana yang ada kt atas tuh....
Hehehe....

Friday, September 9, 2011

Pyramid Makanan


Korang pernah tgk pyramid makanan x??? Untuk orang2 yg berbody cantik dan kurus, pyramid makanan derang bo layan j.. X ambik port pon. Sbb body drg cantik dah, xyah dah sibuk2 nak ambik tau apa yang perlu dimakan atau tidak perlu.. Hehehe

Lain kisahnya dgn org2 yang berbadan ‘chomel’ seperti JD nih… Chomel k??? Oklah2, dengan kata lain dan perkataan lain yang mudah difahami, untuk orang2 yang GEMUK mcm JD nih… kene la ambik tau, apa yang perlu dilebihkan makan dan apa yang perlu dikurangkan makan.

Bila tgk ke pyramid makanan nih, perlu lebihkan karbohidrat la plak… Lebihkan karbohidrat???? Uihhh, kalau JD lebihkan karbohidrat dalam makanan harian JD, jawabnya badan JD akan mcm tong beras le jawabnya… Ish3…

Mcm mana tuh ek????

Huhuhu



Uda dan Dara


Korang suke baca novel x??? Kalau dah entrykan pasal novel..Dah sah2 la JD ni salah seorang pembaca novel yg tegar. Minat baca novel ni pernah hilang suatu ketika dulu… tapi skrg dah bercambah balik la….

Before raya, JD sempat beli beberapa buah novel baru (ada antaranya novel yg dah lama terbit, JD j yg baru beli bt koleksi peribadi….Hehehe

Salah satu novel yg JD baru beli adalah Novl Uda dan Dara.

Out of 5, JD bagi 5 bintang untuk novel nih… Menarik..Kool n meleleh jugak la ir mata JD masa baca novel nih.. Hehehe…

Highly recommended pada pembaca2 novel yang tegar.. Sila dapatkan copy anda ok… Sila3… Jangan malu2…



Wednesday, September 7, 2011

Rancang Percutian Anda pada 2012

Kat bawah nih JD sediakan untuk anda semua.. Senarai cuti umum negeri dan persekutuan.... Mana tau, anda nak merancang cuti anda pada tahun 2012... Bole la mula dr skrg.. Tiket Air Asia pon bole booking dr skrg kn.. Murah la sket kan harga tiket kalau booking awal2... Hehehe..
Sila3..Jangan malu2...

Cuti Umum Malaysia 2012

Dates

Occasion

For

1 January
Sunday

New Year

All states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu

14 January
Saturday

Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan’s Birthday

Negeri Sembilan only

15 January
Sunday

Sultan of Kedah’s Birthday

Kedah only

23 January
Monday

Chinese New Year

Nationwide

24 January
Tuesday

Chinese New Year (2nd Day)

All states except Kelantan and Terengganu

1 February
Wednesday

Federal Territory Day

Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only

5 February
Sunday

Prophet Muhammad’s Birthday
(Maulidur Rasul)

Nationwide

7 February
Tuesday

Thaipusam

Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only

4 March
Sunday

Anniversary of Installation
of Sultan of Terengganu

Terengganu only

30 March
Friday

Sultan of Kelantan’s Birthday

Kelantan only

6 April
Friday

Good Friday

Sabah & Sarawak only

15 April
Sunday

Declaration of Malacca as
a Historical City

Malacca only

19 April
Thursday

Sultan of Perak’s Birthday

Perak only

1 May
Tuesday

Labour Day

Nationwide

7May
Monday

Hari Hol Pahang

Pahang only

17 May
Thursday

Wesak Day

Nationwide

17 May
Thursday

Raja Perlis’ Birthday

Perlis only

30- 31 May
Wed & Thu

Harvest Festival
Pesta Kaamatan Sabah

Sabah & Labuan only

1 – 2 June
Fri & Sat

Sarawak Harvest Festival
Hari Gawai Sarawak

Sarawak only

2 June
Saturday

Malaysian King’s Birthday
Harijadi Agong

Nationwide

17 June
Sunday

Israk & Mikraj

Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only

7 July
Saturday

Georgetown Heritage Day

Penang – but not a ‘paid holiday’ for private sectors employees.

7 July
Saturday

Penang Governor’s Birthday

Penang only

20 July
Friday

Sultan of Trengganu’s Birthday

Terengganu only

21 July
Saturday

Awal Ramadan
Start of Muslim fasting month (bulan Puasa)

Johor, Kedah & Malacca only

6 August
Monday

Nuzul Al-Quran

Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Terengganu only

19 – 20 Aug
Sun & Mon

Hari Raya Puasa *

Nationwide

31 August
Friday

National Independence Day
Merdeka

Nationwide

9 September
Sunday

Sarawak Governor’s Birthday

Sarawak Only

16 September
Sunday

Malaysia Day &
Sabah Governor’s Birthday

Nationwide
Sabah

14 October
Saturday

Malacca Governor’s Birthday

Malacca only

24 October
Wednesday

Sultan of Pahang’s Birthday

Pahang only

26 October
Friday

Hari Raya Haji *
Hari Raya Qurban

Nationwide

27 October
Saturday

Hari Raya Haji (2nd Day) *
Hari Raya Qurban

Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu Only

11 November
Sunday

Deepavali or Diwali

Nationwide, except for Sarawak

15 November
Thursday

Awal Muharram
(Maal Hijrah)

Nationwide

22 November
Thursday

Sultan of Johor’s Birthday

Johor only

11 December
Tuesday

Sultan of Selangor’s Birthday

Selangor only

25 December
Tuesday

Christmas

Nationwide

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin