Sunday, May 29, 2011

Yang Berlalu Xkan Berulang


‎"Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending." - Maria Robinson




Kadang2 kita menyesali sesuatu perkara yang berlaku pada masa lalu... Yang pasti, manusia melakukan kesilapan... Dan selalu kita berkata, kalau masa itu boleh diputar kembali, kita tentunya tidak menginginkan perkara tersebut berlaku...

Tapi hakikatnya, mustahil masa mampu diputarkan kembali. Tidak akan berlaku dimana kita mampu kembali ke masa lalu untuk membetulkan keadaan. Yang mampu kita lakukan adalah... Meneruskan hidup untuk masa depan, jadikan yang lalu sebagai pengajaran, pengalaman mahupun satu kenangan indah yang xkan mampu kita ulangi lagi....

Friday, May 27, 2011

Saya Mahu ERASE.. But I Can't


Kenapa ya?? Kenapa otak kita manusia x dijadikan seperti memori komputer...
Bila sesuatu file itu sudah tidak diperlukan lagi...
Ianya bole di delete tanpa kompromi..
Mudah bukan???
Semudah A..B..C...

Sudahlah.. Itu hanya angan2 yang x mungkin akan berlaku...
Tidak sesekali akan berlaku...
Jadinya, hiduplah kita dalam memori.. Dalam kenangan...
Pahitkah ia, maniskah ia... Semuanya pasti tersusun kemas dalam kotak ingatan kita...
There is no way to delete!!!

Kalau diberi pilihan, banyak sebenarnya 'file2' yang mahu JD delete... Tapi jangan harap yer... Ianya xkan berjaya didelete sampai bila2...
Cukup2lah berangan JD...
Semua nih xkan mampu kamu capai...
Hahaha...


Sunday, May 22, 2011

Nak Cantik Selalu



A: Ok lah.. awak jaga diri baik2 tau..Saya selalu doakan yg terbaik untuk awak...
B: Awakkkk... Ada permintaan nih
A: Permintaan apa ?
B: Doakan saya selalu cantik tau... Cantik sampai bila2... Sampai tua.. Sampai mati...
A: Saya x doakan pon awak dah cantik la... Awak selalu cantik di mata saya, sbb apa tau.. Sbb cantik awak datang dari dalam, sbb hati awak cantik...
B: TQ

Apa itu cantik?? Cantik tu universal... Bagi JD, yang penting adalah CANTIK HATI.. Betul... Itu yang paling penting...
Hati yang cantik akan terpancar sinarnya di wajahmu..
Percayalah itu!!!


Wednesday, May 18, 2011

Pengalaman2 Bekerja JD


Esok secara rasminya JD akan mula masuk opis... Xde skip2 dah... Kerja..Kerja..Kerja... That's all.. Sempena secara rasminya JD masuk keje esok... JD nak singkap balik Kerja2 yang pernah JD lakukan sampai la yg the latest skrg nih.



1. Operator Pengeluaran aka Keje Kilang (Sekitar tahun 1998-1999)

Ini pengalaman pertama JD bekerja, masa nih umur JD baru 20 tahun. tu kira umur lambat la untuk mula bekerja. ada yang umur 18 dah mula keje... ada jugak yg tak tamatkan persekolahan dan memilih untuk bekerja. JD bangga tau sbb ini pekerjaan pertama JD.
Keje Kilang adalah kerja pertama JD buat. Pengalaman pertama JD dalam dunia pekerjaan. Sangat kool. Dapat duit 6-7 ratus sebulan dah rasa banyak. Maklumla 1st time dapat gaji. Duit gaji tuh JD buat mcm2, beliapa yang JD nak.. Dan x lupa menyimpan sbb JD ada sasaran lain sebenarnya dalam life JD.
Masa tuh JD keje kat Kilang bertajuk NIKKO ELECTRONIC Sdn Bhd. Sebuah company Dr Jepun yang buat toys. Terus terang, JD mcm serik keje mcm nih.. Normal working hour adalah 8-5. Wahh, dah mcm keje opis plak kan. Tp itu la hakikatnya. Itu normal hour. Kekadang kami DIWAJIBKAN ot 2 jam sampai 7 malam. Dan yang lagi ngeri, kekadang kami OT WAJIB sampai jam 9 malam dan Sabtu Ahad adalah HARI WAJIB OT juga untuk kami. Sabtu Ahad selalu sampai jam 3 atau 5 j la. Penat...Memang penat. Beart badan JD pon x naik2 langsung. Dok kt situ j... Kalau x 40kg, 39... Giler keding. Ngeri memikirkannya!
Resign pada tahun 1999. Sebabnya? JD dapat masuk Universiti... Yeayyyy.... Dah set dalam kepala, aku xmau dah keje teruk mcm ni. Pasnih aku nak jadi boss! Perasan betul!!!



2. Pembantu Perpustakaan (Pelatih) - (Penghujung 2002)

Course yang JD ambik memerlukan JD melakukan latihan praktikal. Cari punya cari, akhirnya JD jadi pelatih di Perpustakaan Filem Negara Malaysia. Kool. JD suka library nih. Best sbb banyak buku2 bergambar kt sini. Isi kandungan buku2 pon banyak pasal filem dan dunia artis... Almaklumlah. Library Filem.
Kat sini JD mula nampak how government staff bekerja. Rutin 8-5 dah jadi kebiasaan.
Resign? X resign, cumanya tempoh latihan praktikal dah tamat j...



3. Pembantu Takdir Sambilan - (Awal 2003)

Dah habis study, tapi blom grad, blom konvo. Jadinya bila ada pluang2 mcm nih, JD ambik la. Kutip pengalaman sebagai modal untuk JD lepas2 nih.
JD jadi PTS kt Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri. Institut ni sediakan kursus2 untuk pegawai2 diplomatik. Dealing with high ranking people la JD masa nih sbb JD ditempatkan di Perpustakaan IDHL.
Banyak pengalaman yg JD kutip. Alhamdulillah semua tuh mematangkan JD.Walaupun xlama JD kt sini, sekitar 3-4 bulan j. Tp it's kool. Banyak yang JD pelajari.
Resign? Xjugak.. Berhenti sbb kontrak dah habis la....



4. Pekerja Khidmat Singkat - (Pertengahan 2003)

Sekali lagi JD mula keje. Bukan keje tetap, tp kontrak. Kali nih JD bekerja di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Putrajaya. Job spec JD? Dah mcm IT person. JD dipertanggungjawabkan untuk menyediakan report dan statistik kebakaran di seluruh Malaysia. Oppss, bukan kebakaran j, semua sekali job spec bomba, tangkap ular k, bantuan kemalangan k, bantuan banjir k... Apa saja, dan report tuh adalah di bawah tanggungjawab JD. Repot mingguan, bulanan dan tahunan.
Waktu kerja? Sangat fleksibel. JD kerja 5 jam j sehari. Best!!!!
Pengalaman baru untuk JD. Memang menarik. Dah mcm orang penting plak sbb boss akan cari kita kalau nak report atau apa. Kene marah pon selalu. Hehehe
Resign? Yup, bak nak masuk 3 bulan JD keje kt situ, lepas j JD konvo, JD dapat offer keje. Kali nih keje tetap.



4. Information Officer (Pertengahan hingga penghujung 2003)

Ini kerja pertama JD lepas habis study and selling my degree. Alhamdulillah, lebih kurang sebulan j lepas konvo, JD dah dapat kerja. Dimana??
JD menjawat jawatan Information Officer di Institut of Training and Development (MITD). Sebuah company yang menyediakan kursus2 profesional.
Job spec JD? Keje private nih multi tasking. JD adalah Librarian, JD adalah IT person.. JD jugak bt admin... Penat...
Penat satu hal. Layanan bos pon satu hal. Diskriminasi satu hal. Diskriminasi apa?? Susah nak cerita kt sini. Sensitif!!!! Bayangkan, ada another girl report duty sama dgn JD. Dia ada Diploma j, but i'm selling my degree. Sama2 fresh graduate. Tp dia dapat payment berganda dari JD. JD cuma dapat sekitar RM1500 sebulan, dia plak.. U all kira la sendiri yer... Diam2 JD apply keje lain.
Resign? Resign la sbb dapat keje yg lagi best. Gaji pon best. Jaminan pon best. Lebih kurang 6 bulan j JD kt sini... Masih ingat lagi JD dioffer dengan gaji yg berganda2 hanya kerana boss nak suruh JD stay. Kalau mata duitan mmg la tunggu sbb offer lumayan. Tp bila diingatkan balik kita yang dianaktirikan dan di diskriminasi. Sorry dear... I x minat dgn offer lumayan u tu!!!



5. Librarian (Januari 2004 - current)

I'm selling my degree. Sbb tu JD dapat keje nih. Keje dimana? Keje dengan Kerajaan Malaysia. Menjawat jawatan sebagai pegawai kerajaan. Best k? Alhamdulillah, JD bahagia walaupun x kaya raya.
The sweetest thing happen in my career bilamana JD berjaya dapat Anugerah Khidmat Cemerlang tahun 2007 dan jugak JD berjaya dalam permohonan JD nak sambung my master. Dengan tajaan Kerajaan Malaysia lagi. Thanks to semua yg support JD. Jadinya, lepas 2 tahun JD cuti belajar, esok JD akan balik bekerja semula....
Sedar x sedar, dah lebih 7 tahun JD bergelar Kakitangan Kerajaan. Huh cepatnya masa berlalu!!!

Itulah kisah dunia pekerjaan JD.. X banyak pon pengalaman JD, tp alhamdulillah, semua tu mematangkan JD...

Monday, May 16, 2011

Ratu DiHatiku - OST Cun



ratu dalam seluruh hidupku

andainya engkau tahu

segala semua kasihku

hanya untukmu




aku rela tinggalkan saja

jika ternyata kau untukku

tolong cuba percaya

cintaku ini

untukmu selamanya

aku ingin jadikan kamu

ratu dalam seluruh hidupku

andainya engkau tahu

segala semua kasihku

hanya untukmu




aku rela tinggalkan saja

jika ternyata kau untukku

tolong cuba percaya

cintaku ini

untukmu selamanya


p/s: Someone should sing this song to me..


Selamat Hari Guru - Ikhlaskah JD Melafazkannya




"Apasal teruk sgt result awak nih, mcm org x pernah msk sekolah... Awak yg paling teruk sekali dlm kelas ni!!! Kalau mcm nih result awak, Jangan kata masuk U, Nak jejak kaki kt pintu U pon xkn dapat. X percaya? Awak tgk la nanti"...


Kisahnya, kalau Hari Guru j... JD mesti teringat-ingat insiden nih..Setiap tahun, memori tuh tertancap kemas dalam kepala otak JD... Mungkin struktur ayat tuh x sama la.. Tp maksudnya memang JD masih ingat...

Insiden berlaku ketika JD sekolah menengah... Tingkatan mana, sekolah mana... Biarlah ianya jadi rahsia JD...Memori tuh memang kuat dalam ingatan JD.. Yela, dah kene mcm tuh kan, JD pon masa tuh bukan budak kecil lg.. Dah anak remaja, dah pandai merajuk, terasa hati dll...

Mujur lepas kene sound mcm tuh, JD x lari terjun bangunan sekolah, kalau x.. Nahas kn? Ada plak kes budan sekolah terjun bangunan... huhuhu.. Kalau jadi gitu, xde la korang baca entry2 JD n Blog JD kn?? Hehehe...

Alhamdulillah, lepas lebih 10 tahun kejadian, JD berjaya buktikan bukan saja Universiti JD dah jejak, tangga Dewan Besar Universiti pon JD dah jejak untuk ambik JD punya Degree... Alhamdulillah....

Untuk Cikgu yang JD namakan 'RZ'... Terima kasih atas ucapan itu.. Mungkin sbb tu jugak JD take it as a challenge and prove it.... I'm not that stupid!!!


p/s: Tapi bagi JD, ini pesanan untuk guru2 semua = yang di atas itu bukan the best way to treat ur student, the is so many ways to use... u have a choice... Don't let ur student down!!!




FT dan FK di AF.... Banyaknye huruf F kt sini!!!




Cerita basi 2 hari yang lalu.. Tp JD nak pahatkan kebetulan nih kt sini...
JD kan mmg peminat TEGAR FT kan.... Semua kawan2 JD tau pasal nih... Dah sedia maklum...
Sabtu malam.. JD dapat news yg FT akan jadi pengkritik jemputan kt AF.. Ok fine.. JD dah set in mind.. Mesti ada terpacak depan tv that time...

One of my friend Duny.. Just usik2 JD sbb dia tau JD skrg dah jatuh minat dgn FK plak... FK??? Farid Kamil k? Bukannnn... Bukan Farid Kamil.... Tapi Faez Khaleed... Mr Astronaut Malaysia tuh.... Mentang2 la FK dah solo balik skrg nih yer.. Hehehe

My friend usik JD....'Ehhh.. JD, ko nih yg mana satu nih.. FT k FK???' Dan JD jawab simple j... FK told me he is going outstation, so malam nih JD akan date dengan FT...

Tetiba masa show... FK yg diumumkan jadi pengkritik jemputan... Lerrr... Dalam dok sebut2 pasal FK... Tetiba muncul plak Mr FK kt AF... So malam Sabtu JD bermakna la sangat2 sbb dua hero pujaan JD kluar TV sekaligus... FT sama FK... Muncul dalam rancangan AF....

So, malam Sabtu JD adalah malam mengira huruf "F".. Hehehe


Sunday, May 15, 2011

The Best Time to Take Plain Water


  • · Minum dua (02) gelas air masak - SELEPAS BANGUN TIDUR. Ianya membantu mengaktifkan organ dalaman
  • · Minum segelas (01) air masak - 30 MINIT SEBELUM MAKAN. Ianya membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan
  • · Minum segelas (01) air masak - SEBELUM MANDI. Ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah
  • · Minum segelas (01) air masak - SEBELUM TIDUR. Ianya dapat mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur

p/s: Atas tuh bukan plain water ek..Sesekali ambik tkpe... Jgn kerap2...

Saturday, May 14, 2011

New Look of Me


Sepatutnya tadi JD pg Tailor j... Ambik dua pasang lagi baju baru...
Kisahnya... Singgah punya singgah.. Tersinggah plak Airin Salon n Spa... Setengah jam selepas itu.. Inilah wajah terbaru JD...

Hahaha...
New look of me...


Thursday, May 12, 2011

DAN BILA ESOK - Untuk Aku, Kamu, untuk Kita...


DAN BILA ESOK

Di dalam hati selalu tersimpan
rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu
kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
untuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu

Untuk cinta yang pernah kita miliki tuk selama-lamanya

P/S: Ini yang paling cocok untuk aku, kamu dan kita....

Monday, May 9, 2011

Hari Pertama


Ok... Alhamdulillah..
Hari nih JD memulakan kembali rutin harian JD...
Kembali bertugas sebagai seorang 'servant'

Thanks for those yang mengalu-alukan kepulangan JD...
InsyaAllah JD akan berusaha memberikan yang terbaik untuk semua...
Thanks...

p/s: Dah lama x berpakaian formal lebih dari 8 jam... Lemas rasanya... Tp takpe... Lambat laun, InsyaAllah JD akan biasakan diri....

Kembali Bertugas


Hari ini.. Secara rasminya JD akan kembali bertugas..
Kembali menggalas tugas sebagai seorang kakitangan kerajaan...
Ya Allah.. Permudahkanlah segala urusanku...
Permudahkanlah setiap langkah perjalanan aku...
Jadikanlan aku insan yang berguna kepada agamaku, bangsaku dan negaraku... Amin

p/s: kawan2 semua, doakan JD yer.. THANKS!!!

Friday, May 6, 2011

Berat Mata Memandang


Uihhh... Dah lama JD x update blog.. Kenapa??
Ntahlah.. Sejak habis study nih.. Lappy JD pon bercuti...
Jarang2 on lappy... Sesekali j on internet... Ntahlah malassss

Emm Bukan itu nak tulis sebenarnya... Ntahlah... Sejak dua menjak nih, JD agak kekurangan mood... Kenapa? Selsema satu hal.. Bila telan ubat, jawabnya mamai sampai sudah la...
Emmm, tu salah satu sebabnya.... sebab lain pon banyak jugak...

Sejak dua menjak nih banyak sangat yang terjadi dalam hidup JD... Lelah memikirkannya... We lose something... We gain something... Tapi JD mcm blom ready for all this... Ntah.. JD kepenatan sebenarnya, walau hakikat hampir di depan mata, JD masih berusaha untuk yang terbaik sbb semuanya belum pasti.... Nak salahkan siapa? Takdir? Owhh tidak, JD xakan menyalahkan sesiapa... Apapun masalahnya, menyalahkan orang lain bukan persoalannya... Salahkan diri sendiri lebih baik... Semua yg jadi tuh ada hikmahnya, Tuhan jadikan sesuatu perkara tuh bersebab.. (fikir positive la JD... Nak buat mcm mana lg kan???)

Kata orang, kalau dah rezeki kita.. Mcm mana susah pon, ianya akan tetap berbalik pada kita... Itu kalau sudah rezeki kita... Kalau bukan rezeki kita, bukan hak kita... Dah nak suap kemulut pon nasik tuh boleh jatuh ke tanah... Betul x???

JD dah semakin matang... Insyaallah... FB, Blog dll... Tempat2 nih bukan pilihan JD lg untuk nak luahkan rasa kecewa, marah, benci dendam... Mungkin JD masih menggunakan medium2 ini untuk menyatakan apa yang JD rasa.. Tapi tidaklah menulis secara terus... Biarlah berlapik... Banyak hati yang perlu dijaga.. Insyaallah, kalau kita berusaha menjaga maruah, hati dan perasaan orang lain... Orang lain pon akan buat benda yg sama sepertimana yang kita lakukan... JD percaya tentang itu semua... Insyaallah...


Tuesday, May 3, 2011

Kisah Tilam


Tinggal beberapa hari j gi, JD akan balik bertugas.... Galas kembali tugas JD sebagai Penjawat Awam... Sebagai Pegawai Kerajaan... Insyaallah.. JD akan cuba buat yang terbaik...

Ehh.. Nak cerita hal lain sebenarnya.. Lain plak cerita yg keluar...
JD nak cerita pasal tilam... Hahaha.. Bukan tilam yang diusung keluar masuk mahkamah tuh.. Tapi tilam yang JD gunakan kt rumah...

Kisahnya, JD beli tilam tuh Penghujung November 2010... Tilam yang JD beli nih berjenama UNIDREAM (cap ayam j brand nye...) dan JD diberitahu bahawa tilam ni ada warranty 6 tahun.. 6 tahun??? Lamanya.... So JD pon beli la seklai dengan set Divan...

Ater.... X sampai setahun guna, tilam dah berlekuk... (JD berat sangat k??? Huhuhu)... So, tadi JD pon gedik2 la pg kedai perabot yg JD beli set bili tidur nih dulu... Saja j nak cuba nasib.... Cerita punya cerita.. Akhirnyaaaaa.... Dia hantar sorang staff dr kedai drg untuk check tilam tersebut... Dan x sampai satu jam.... Tadaaaaaaaaaaaa.... Tilam lama JD dah digantikan dengan yang baru.... Hehehe.. Suka3...

Kepada Kedai Perabot Living Furniture.. Thank for ur kind cooperation... Appreciate it...
Siap pesan lg kt JD.... Kalau ada apa2 masalah berkaitan tilam yg baru nih... Sila bgtau drg....
Fuhhh... Lega... Malam nih bergolek2 atas tilam baru ler nampak gayanya...

Hehehe... Layannnnnn



p/s: Gambar tuh bukan gambar tilam JD ek... Tp ehsan dr Mr Google!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin