Tuesday, April 26, 2011

Exam Terakhir, Semester Terakhir dan Sebiji Epal Merah


Alhamdulillah...Syukur...
Cuma itu yang mampu JD lafazkan...
Sudah selesai semuanya...
Tadi jam 8 malam, JD dah selesaikan EXAM TERAKHIR, untuk SEMESTER AKHIR JD...
Insyaallah, kalau semuanya paper JD LULUS, JD akan tamatkan pengajian JD.. Insyaallah....

Paper terakhir tadi adalah subjek MKM782 - Measurement and Evaluation of Knowledge Asset.
2 jam 3o minit JD duduk dalam bilik exam, tepat jam 8 malam... semuanya SELESAI!!!
Alhamdulillah!!!

Masa nak melangkah keluar dari bilik exam, Prof yang mengajar JD subjek nih iaitu Prof Szarina Abdullah telah hadiahkan semua student dengan sebiji epal merah...
Thanks Prof... Terima kasih jugal atas segala ilmu yang dicurahkan kepada JD dan kawan2...
Hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya...

Secara RASMINYA, JD dah gugurkan TITLE STUDENT yang JD dah galas selama hampir 2 tahun... Entah kenapa, JD tadi tetiba j rasa sedih...
BTW.. Life must go on...
TITIK!





9 Mei... JD akan kembali bertugas...
Insyaallah...

Wednesday, April 20, 2011

Love Urself, Value Urself


Don't be someone's TOY, when u can be someone else's DOLL....
Love urself.. Value urself



ROCKWELL-KNIFE (i'm in this songs rite now)


You touched my life
With your softness in the night
My wish was your command
Until you ran out of love

I tell myself I’m free
Got the chance of livin’ just for me
No need to hurry home
Now that you’re gone

CHORUS:
Knife
Cuts like a knife
How will I ever heal
I’m so deeply wounded
Knife
Cuts like a knife
You cut away the heart of my life

When I pretend
Wear a smile to fool my dearest friends
I wonder if they know
It’s just a show

I’m on a stage
Day and night I go through my charades
But how can I disguise
What’s in my eyes

CHORUS

Oh, oh
Oh, oh, oh, oh
Oh, oh, oh, oh
Oh…

I’ve tried and tried
Blocking out the pain I feel inside
The pain of wanting you
Wanting you

Knife
Cuts like a knife
How will I ever heal
I’m so deeply wounded
[2X]

You cut away the heart
Of my life

Sunday, April 17, 2011

Just Engage

Linda n Rosman... Tahniah....


Sarungkan cincin di jari manismu... Hehehe


Me, Linda, n Nurul


Zaryn, Linda n Me...


Harus la kene ada gambo dgn me... Sbb nih kan my blog.. Hehehe...



Hot kan tajuk tuh.. Tapi bukan JD yer... Yang bertunang adalah kawan baik JD.. Cik Linda d mak andam... Hehehe...
Alhamdulillah... Akhirnya Cik Linda selamat ditunangkan dengan pilihan hatinya.. Mr Rosman...
Pertunangannya berlangsung pada 16 April 2011..
Tahniah Roslinda n Rosman... Nama pon dah nak dekat sama dah... Hehehe..
TAHNIAH LINDA...


p/s: Turn JD bila plak tah.. Hehehe.... Doakan JD yer semua....





Friday, April 15, 2011

Saya Bukan Pengantin

JD n Nurul... Dah xde keje kekdahnya... Hahaha



Tadi pagi JD ke Bangi.. Tujuan nak ke bank sbb anak sedara JD si Nurul nih ada masalah dengan kad banknye... bank mana?? Bank Kepala Harimau tu la... Bila urusan selesai. tengok jam awal lagi.. Tu yang merayap dulu ke PKNS Bangi...

Tujuannya nak beli bende lain.... Sudahnya bende lain yang jadi...
Apa yang dah jadi??? Hahaha.... JD dah henna kan tangan JD.... Cantik plak ukirannya.... Ukiran nih normally untuk pengantin j kan...
Adakah JD dah nak kawin??? Tidak... JD saje suka2 j... Kalau dah sampai turn JD, dah sampai jodoh JD... Insyaallah... X kemana kan??
Ok, berbalik pada henna yang JD dah ukirkan kt tangan...
Owhhh.. Bukan JD yg ukir yer... Orang kedai tuh la yang ukir..
Harga??? Murah j... Sepasang tangan cuma RM20...
Murah kan???
Cantik pon cantik.... Kemas lagi....


Hasilnya... Ok x??



Wednesday, April 13, 2011

Kisah Dua Tasbih

JD ada dua tasbih... Dan kedua2nya ada makna dan cerita tersendiri... JD sayang kedua2nya...
JD.. Jangan sayang saja.... Bila2 free, guna tasbih tuh.. Jangan biar j bersawang bawah atau tepi bantal tidur tuh...
Baikkkklahhhh...

Mari kita mulakan cerita...

Kisah Tasbih Coklat
Tasbih coklat nih JD beli pertengahan 2010.... Kenapa JD beli? Xde specific reason kenapa JD beli tasbih nih. JD beli tasbih nih kat Alamanda Putrajaya.... Kt kedai yang jual2 barangan yg JD andaikan datang dari timur tengah... Ala, kedai yang jual ayat2 quran, khat, ukiran2 dr timur tengah tuh...
Kisahnya...
Si pembantu jualan kt kedai tuh... Si gadis manis, orang tempatan...
Masa JD bawak tasbih nih kt kaunter, adik nih tanya JD...
"Beli tasbih untuk mak akak ek???"

Aduh... Sampai ke situ soalan dia.. Apa JD nih xde gaya nak beli tasbih k??? Hahaha...
JD pon jawab la...
"X dik.. Akak beli untuk kegunaan sendiri"

Tersenyum simpul adik tuh dengar jawapan JD... Mungkin dia rasa dia dah salah soalan kot...
Hahaha....

Begitulah kisahnya..... TASBIH COKLAT JD



Kisah Tasbih Pink

Tasbih pink nih xde cerita sensasi... Cumanya tasbih pink nih dihadiahkan oleh seorang kawan JD. Kenal dia melalui blog, bila jumpa kami jadi rapat.. Mungkin sebba kami seusia, masing2 masih solo... Mungkin sebba tuh la kot...
Pya, nama pemberi tasbih nih... DIhadiahkan untuk JD sebab dia baru j balik dr mengerjakan umrah....
Thanks Pya....

Itu j kisah TASBIH PINK JD....




White Tuberosa aka Bunga Harum Sundal Malam

foto by google


Tgk tajuk j dah ngeri.... Hahaha... Kenapa ya bila sebut poko bunga Sundal Malam.. Orang selalu kaitkan dengan hantu...
Kata orang, hantu suka pokok nih... Bunga nih...
Emmm.... Mungkin sebab pokok nih wangi pada waktu malam kot kan... Jadinya ramai yg kaitkan bunga nih dgn hantu... Emmm

Jangan kata JD kehantuan plak ek bila baca entry nih...
Semenjak dua menja nih, JD jadi minat dengan bunga nih... Minat sangat2...
Dan JD plan nak tanam kt rumah JD pokok nih... Tapi masalahnya....
Dah beberapa nursery JD tanya, x satu pon ada jual benih pokok nih...

So, kt sini, JD nak mintak bantuan kawan2..
Bole x bgtau JD, mana JD boleh dapatkan benih pokok nih???
Tolong ye kawan2...
Thankssss



Wrap Up Terakhir


Dengan rasminya semalam (SELASA), JD telah menamatkan kelas terakhir, untuk semester akhir JD.. (Insyaallah this is my last semester - kalau xde paper yg sangkut)... Alhamdulillah..dah selesai JD menjalani 12 kelas dalam tempoh kurang lebih 20 bulan...

Itu juga bermakna, JD hampir meninggalkan gelaran sebagai STUDENT yang JD pikul sejak 20 bulan yg lalu... Apa perasaan JD?? Bercampur baur la... Ada rasa sedih, ada rasa seronok... All the feelings mix together... Takpe, itulah kehidupan... Ada masa kita gembira, ada masa kita berduka... Itulah rencah kehidupan...

Semalam, wrap up terakhir adalah kelas Measurement and Evaluation of Knowledge Asset... So, bakinya tinggal 2 exam (17 dan 26 April), 1 presentation (21 April), dan 2 final project (25 dan 26 April)... Emmm, banyak lagi rupanya hutang piutang yang perlu JD lunaskan... Tkpe, everything is under control...

Ok JD, lepas nih... Sila punggah wardrobe, susun balik pakain2 kerja... Cari balik baju2 batikmu.... Sila yer... Jangan malas2....



Tuesday, April 12, 2011

Bersihkan Hatimu


Hari nih JD nak kongsikan sesuatu yang JD rasa patut kongsi... Sama2 kita luncurkan diri kita ke arah yang lebih baik... Xsalahkan kalau kita berkongis sesuatu yang baik.... Jom baca...


Bagaimana kita nak membersihkan hati dan membuang sikap-sikap negatif di dalam diri kita secara perlahan-lahan?

Berikut adalah 8 tips mudah yang ingin kami kongsikan bersama.

Bersyukur dengan kurniaan Tuhan
Beribadat dengan benar dan seikhlas hati
Berakhlak baik
Menimba ilmu tanpa henti
Bekerja keras cara bijak
Bersederhana dalam hidup
Ringan tangan membantu sesiapa sahaja
Memaafkan orang lain

Monday, April 11, 2011

Maafkanlah.. Kita Mampu Melakukannya...


“Tetapi, sesiapa yang sabar dan suka memaafkan, sesungguhnya termasuk pekerjaan yang berat ditanggung.” (Surah asy-Syura, ayat 43).




Wedding Reception


Semalam (Ahad), JD follow seorang kawan blogger yang dah jadi kawan baik JD iaitu Pya... JD follow dia ke wedding reception.. Majlis resepsi ini melibatkan pasangan Dasyarina n Danish.... Garden Wedding Dash n Danish nih diadakan di Cyberview Lodge Resort, Cyberjaya.... Xyah JD merepek banyak2... Korang layan j gambar kt bawah nih ek.....

Emmm.. Meriah majlisnya... Selamat Pengantin Baru to Dash n Danish...
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...











Sunday, April 10, 2011

Kita Tidak Punya Hak Langsung


Tuhan menciptakan sesuatu itu dengan keunikannya yang tersendiri..
Sekecil2 benda yang diciptakan Allah.... Akan ada keunikannya... Sementalah lagi apabila Tuhan menciptakan manusia...

Jadinya, bila kita perharikan di sekeliling kita, dapat kita lihat kepelbagaian manusia.. Ada yang cerah kulitnya, ada yang sawo matang dan ada juga yang sedikit gelap. X perlu kita lihat di seluruh dunia, dalam negara kita sendiri dah memadai... Cuba bandingkang bangsa Melayu, Cina dan India... Berbeza2 bukan?? Tidak perlu membandingkan 3 bangsa utama itu.. Cukuplah bandingkan bangsa Melayu itu sendiri, ianya sudah cukup berbeza kan??? Bentuk mata, warna kulit, bentuk hidung sampailah kepada warna rambut... Sangat berbeza...

Cantik?? Kacak?? Itu persoalan yang selalu kita dengar.. Biasa...
Kita selalu menilai sesuatu dari mata kasar kita, dari pandangan kita. Dia cantik..Orang tuh kacak... Dia x lawa, si A tuh x cukup tinggi, x menarik.... Mcm2 lagi komen yg selalu kita dengar... Owhh x lupa juga... Ayat ini... Gemuknya dia... X cantik la!!!!

Tetapi sedarkah kita.. Kita sebenarnya tidak layak untuk mengukur tahap cantik atau tidak seseorang itu.. Tahap kacak atau tidak lelaki2 yg berada di depan mata kita... Kerana, semua itu ciptaan Tuhan. Tuhan menjadikannya begitu, bersebab.. Dan ketahuilah bahawa setiap orang itu punya keunikan dan kecantikannya yang tersendiri...

Oleh itu, kita sebenarnya tidak punya hak langsung untuk menilai...

TITIK!

Thursday, April 7, 2011

Untuk Yang Punya Banyak Tahi Lalat

Skin moles link to delayed ageing

Plentiful skin moles may keep you younger on the inside, say scientists.

They said that the cells of people with many moles had properties which allowed them to renew themselves more often.

However, there may be a price to pay - more moles have been linked to a higher rate of cancer, both skin and other types.

Most people have between 30 and 40 moles, but some have as many as 600.

A series of studies carried out by the King's College team, and Dr Veronique Bataille, a dermatologist based at Hemel Hempstead General Hospital, looked at the relationship between mole numbers and other physical characteristics.

Start Quote

When you have a patient with lots of moles, we noticed they tended to age better”

Dr BatailleLead researcher

First Dr Bataille noted that people with large numbers of moles appeared less vulnerable to some of the effects of skin ageing, such as wrinkles and blemishes.

The latest study in 1,200 twins suggested that high mole numbers also meant that people were less affected by age-related reductions in bone density, which could mean a lower risk of brittle bone disease and bone fractures later in life.

Those with more than 100 moles were half as likely to develop osteoporosis compared with those with 25 moles or fewer.

Age-defying

The reason for these links are unclear, but researchers have noticed that people with large numbers of moles have differences in the strands of DNA in each cell which carry their genetic code.

Sections on the end of these strands are called telomeres, and are effectively a countdown timer governing the number of times a cell can divide to produce new cells.

The longer the telomere, the more cell divisions can take place over a lifetime - and more moles were linked to longer telomeres.

Dr Bataille, who presented her findings at a Royal Society of Medicine conference, suggested that moles were a visible product of the underlying system which controls body ageing.

She said: "Some people will have two moles, some people will have 600, but when you have a patient with lots of moles, we noticed they tended to age better."

But she said that tinkering with this system to produce an "elixir of youth" was bound to prove tricky.

"We have a DNA system produced over millions of years of evolution - I don't think it will be easy to produce a cream that can alter that."

The underlying ageing mechanism could be a trade-off which allowed longevity without unduly raising the risk of cancer, she said.

Those with more cell divisions, and more youthful looks, might be increasing their cancer risk.

"As a clinician, when I get a patient with lots of moles, I automatically want to know about their family history of cancer, so I can think about prevention.

"This is not just melanoma, but also more common cancers such as breast and colon cancer."


p/s: Ohhh... Rupanya ada juga baiknya tahi lalat yang banyak selain memaniskan wajah... Hehehe...


Sumber:

http://www.bbc.co.uk/news/health-11813378

Penatnya



Semalam JD dengan rasminya check-in kat Istana Kayangan JD kat Puncak Saujana..
Sebabnya, kelas tinggal Selasa j, so JD ulang alik j la, xuah tumpang tido umah kakak JD lg kt Sungai Buloh.. Semalam, sedih plak nak tinggal anak2 sedara JD.. Sampai ke kereta si kecik tuh hantar JD..
Alahai... Sebak kejap... Habis satu muka dia kiss... Sayangnya kt dia... So comel Bobob

Okey.. Habis citer pasal Bobob...
Skrg bukak citer lain plak...

On d way balik, JD singgah jumpa my lecturer, ambik tips untuk final exam 17 April nih..
Thanks Dr sbb banyak membantu... Habis bab tips exam...

Sampai Saujana around 9.30 pg.. Sampai rumah.. Ya Allah rumah aku.. Tetiba rasa rindu sangat2 kt rumah JD (apa ke tebiat ek JD nih... dah nak umur k???).. Serius, JD rasa happy..rindu..sayang kt rumah JD.. Loading j barang, tetiba rasa nak kemas2 rumah n nak bersihkan rumah.. Jadinya semalam JD jadi bibik di rumah sendiri...
Dari bilik tidur, sampai la ruang tamu n dapur... habis wall mirro pon Jd lap... Waaa, bila tgk rumah dah lawa... Senang hati..Seronok....

Sampai tertidur2 penat... Around 1.15 JD tergolek atas katil... Sampai la 2.30.. Terhegeh2 bangun nak Zohor... Huhuhu... Makan.. Tengok tv.. Then sental dapur n periuk belangan plak.... Lagi??? Waaa.. mmg JD tengah kene penyakit RAJIN.. Hahaha

Petang hujan la plak... Lamanya x hujan, bila hujan turun Ya Allah..Syukurnya.. Kurang2 rumah JD yg xde aircond nih sejuk la sket....

Pastuh nampak keta JD kotor.. Kotor sangat2... So JD pon ambik baldi n cuci kereta... Dalam hujan??? Ya, dalam hujan renyai JD mencuci kereta... Hahaha

Emmm... Itu Rabu JD untuk minggu ini... Penuh dengan aktiviti...


Monday, April 4, 2011

Akukah Intan Terpilih?

Akukah intan terpilih???
Aduhhh... Tengah berdebar nih, menanti satu kesudahan. Tapi kalau JD yang kena, redah j la.
Anggap semua nih akan bagi JD satu kesudahan yang baik.

Sabar ye JD, kalau dah rezzeki ko x kemana..
Rezeki k?
Mcm bala j..

Bersabarlah.. Tiap kejadian ada sebabnya...
Mungkin kalau kamu si intan terpilih, mungkin kesudahan yang bakal kamu terima akan indah???
Siapa tahu? Allah tahu..
Haihhh... Malas betul menanti2 nih...
Stress!!!!


Saturday, April 2, 2011

Warkah Untuk Tuah - 2


Salam Tuah
Semoga kamu senantiasa sihat dan sejahtera..
Tentang aku disini, usah dirisaukan, insyaallah aku masih setia berdiri disini...

Wahai Tuah,
Masih ingatkah kamu saat pertama kali kita bersua muka?
Ketika itu semestinya aku bukan Teja mu... Bukan sama sekali...
Mungkin ketika itu, pesona Hang Li Po lebih terserlah, anggun si Puteri Gunung Ledang lebih memukau.. Siapalah aku ketika itu...
Begitu juga aku Tuah... Ketika itu, Si Tuah bukan siapa2 di mata ini, bukan siapa2 di hati ini... Bukan kerana Si Jebat lebih kacak, bukan kerana Si Lekir yang lebih ramah dan juga bukan kerna Si Kasturi dan Si Lekiu yang lebih menyerlah... Hanya kerna, ketika itu, Tuhan belum mentakdirkannya. Tuhan belum mahu mendetikkan rasa itu di hati kita... Belum masanya...

Wahai Tuah,
Indah zaman itu, tidak perlu aku kisahkan disini, kerna tiada satu pun peristiwa yang pernah menzahirkan kita berdua... Kasihan bukan?
Tapi perjalanan cerita itu indah sebenarnya, kerna ianya perincian Ilahi, jadinya jalan cerita itu menjadi lebih indah...
Bukan bumi Melaka yang menemukan kita semula... Bukan... Bukan Melaka...
Kenapa kita terpisah Tuah?

Nantilah, di warkah berikutnya akan aku ingatkan kau semula...
Mengapa kita terpisah...

Sampai ketemu di warkah berikutnya,



Salam Rindu,
~TEJA~

Friday, April 1, 2011

Sesekali Berpesan... Ok JD Akan Ingat Selalu!!!



p/s: Mcm kucing tuh la kot muka JD sekarang.... Hahaha....Suke3..




Dalam JD dok pening2 nih... Pening apa?? Pening la, pening nak siapkan semua assgmnt, nak baca buku, nak sit for exam...
Pening ooo... Awat x pening...

Tapi alhamdulillah, ada insan yang sudi jadi tongkat memapah JD...
Sudi sejukkan resah gelisah JD dengan kata2 semangat..
Semangat yang penuh dengan kasih sayang...
Ehhh, jangan ada yang berkecil hati yer... JD hargai semua tiupan semangat dari anda yang lain juga.... Rakan taulan, sahabat handai.. Dan juga KELUARGA TERCINTA....
TERIMA KASIH SEMUA...
Tapi yang satu ini, ada sedikit perbezaan...
Argghhh.. Susah mahu diterangkan... Abaikan ajerlah....

Jadinya.... JD pon mengadu la resah gelisah JD nih... Cerita la perit jerih nak tamatkan semuanya...
Lalu, dia yang selalu jadi penawar...
Bagi pesanan dan ingatan nih kat JD...
Pesan beliau...

JD kene rasa bertuah... Kena rasa bangga... Kena rasa bersyukur...
Sebab apa???
Jom kita tengok sebab apa...

1. JD kena rasa bertuah sbb, dalam ramai2 calon yang mohon untuk sambung study.... JD tersenarai dalam calon yang berjaya.... Harus dibanggakan bukan??
2. JD kena rasa bertuah sebab, dalam adik beradik JD yang ramai... JD sorang j yang dapat sambung study ke peringkat master... Bukankah itu sesuatu yang JD harus banggakan?
3. JD kena rasa bertuah sebab, JD datang dr sekolah yang agak pendalaman, SMK TAT BENG, Sg Nyiur... X ramai pelajar sekolah tu yg dapat sambung belajar ke peringkat yg tertinggi...
4. JD kena rasa bangga sebab, untuk batch 91-95 SMKTB, JD antara yang dapat sambung belajar ke peringkat yang paling tinggi (master)... Dari batch tuh, x ramai yg dapat pluang mcm JD... Bangga kan???

Dan yang akhir sekali... nih yg paling buat JD rasa tersentuh hati... Rasa mcm my spirit tetiba melonjak jadi 300%...

5. JD kena rasa bertuah, rasa bangga, rasa syukur... Sbb JD punya kekasih hati yang sentiasa akan menyokong JD 100% untuk apa jua yg JD lakukan selagi ianya tidak menyalahi agama dan undang2 negara....Walaupun kekasih JD nun jauh dari mata, tapi ingatlah bahawa JD akan selalu ada dalam ingatan dia...

Emmmm... Mendalamnya pesanan... Tertusuk sampai ke jantung...
Ok... Semangat3... Mindset dah ok balik.... Go JD go!!!

Dia selalu begitu... Dia selalu ada...
TERIMA KASIH DAUN KELADI.....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin