Tuesday, November 23, 2010

Nota Untuk Abah


JD kalau demam2.. X sihat...Mula la feeling lain macam... Sensitif.... Cepat terasa... JD pon xtau JD demam apa... Malam j badan JD x sedap..panas badan... Muntah... Huhuhu... Keadaan tuh berlarutan sampai subuh.... Bila dah pagi... Ok la plak.. JD menjalani hari sing JD mcm biasa wpon sedikit keletihan...

Takpelah... Tuhan bagi kita sakit... Demam.. Tu bermakna Tuhan sayang kita... Tuhan nak duga kita... Tuhan nak ingatkan kita jangan terlalu lalai dgn duniawi....

Dah lari topik nih... Sendirian kt rumah... JD teringat arwah abah JD... Masa JD kecik... Semua orang cakap JD anak abah... Sbb JD anak bongsu, JD selalu jadi pengiring abah... JD bukan datang dr keluarga senang.. Abah keje kampung j... Tapi JD sayang abah...

X banyak pon kenangan JD dengan abah... Kata orang, JD ikut rupa abah... Xde langsung rupa mak... Kata orang lagi, anak perempuan yang menyerupai ayah... Anak tuh bertuah, dia akan selalu menyenangkan ahli keluarganya... Insyaallah JD akan jadi adik yang baik kepada abang2 dan kakak2 JD... JD akan jadi yang terbaik untuk insan2 di sekeliling JD... Untuk insan yang JD sayang dan menyayangi JD.... Insyaallah...

Arwah abah, garang orangnya.. Tu kata kakak2 JD la... JD pon sebenarnya pernah kene rotan dgn ayah JD... Masa tuh JD darjah satu... Abah rotan sbb JD biising... Masa tuh abah nak rehat... JD akan ingat kenangan kene rotan kt kaki tuh sampai bila2... Sbb JD x banyak kenangan dengan abah... Tapi kalau nak dibandingkan dengan mak, JD lebih sikit kenangan dengan abah...

JD sayang abah... Sungguh... JD sayang abah...

JD dikatakan anak abah.. Mmg JD anak abah pn... Sebenarnya JD dikatakan anak kesayangan abah.... Itu JD akui.... Tapi masih ingat dalam ingatan JD... Masa tu JD pegi melawat mak di Hospital Taiping... On d way balik, kami singgah di supermarket.. JD lupa masa tuh apa nama supermarket depan food court baza tuh...Sungguh lupa.... Masa kt situ, abah tanya JD nak apa... Masa tuh JD baru 7 tahun... Korang tau apa JD jawab??? "Adik xnak apa2.... Adik cuma nak abah sayang adik... Tu j..." Ini bukan ayat rekaan, tapi kenyataan... JD pon xtau mcm mana JD bole keluarkan ayat tuh...

Rupanya x lama JD dapat rasa kasih sayang abah... 2 tahun lepas tuh... Abah tinggalkan JD.... Kenapa abah tinggal JD??? Sian JD... Masa tu mak dah setahun tinggal JD... Kenapa abah pon tinggal JD?? Abah x kesian kt JD ek???

Tp... Akhirnya setelah 11 tahun permegian abah.. baru JD tau yang abah mmg sayang JD.. Sebab, Masa JD nak masuk uni... Masa abang hantar JD ke kolej... On d way tuh abang bgtau satu rahsia... Pesanan dan amanat abah untuk JD... Abah pesan pada abang, suruh jaga JD baik2... Abah jugak pesan suruh sekolahkan JD setinggi yang mampu... Kata abah, anak2 abah yang lain... Abah x mampu nak sekolahkan tinggi2... Cuma adik j harapan abah... Masa abang cakap mcm tuh...JD sedih sangat... Kenapa abah xde masa tuh...Kenapa abah n mak x sempat nak tgk JD masuk u... Kenapa abah n mak xde nak tgk JD grad... Konvo n dapat degree?? Kenapa abah n mak xde nak tgk JD srtuggle ambik master??
Kenapa??? JD sedih sangat...

JD sayang abah.... Sayang sangat2...

Tp JD tau.. Dari sana pon Abah nampak kejayaan JD kan... Walaupun anak abah nih x jadi jutawan... X jadi puteri raja.. X jadi artis popular.... JD berjaya dalam erti kata JD sendiri... Skrg JD dah ada kerjaya JD sendiri... JD dah nak habiskan master JD... JD dah tunaikan impian abah... Diulangi... JD dah tunaikan impian abah... Itu dah cukup bt JD gembira...

Abah... JD xde apa nak bagi kt abah... Kalau abah ada lagi... Mungkin kita bole sama2 gembira menjalani kehidupan... Tapi itu semua x mungkin... Abah dah jauh dr JD... Kita berada di dunia yang berbeza... Yang mampu JD berikan cuma doa... Doa untuk abah n mak... Itu j yg mampu JD bagi...
JD jnji akan jadi anak yang baik... Anak yang membanggakan ahli keluarga... Insyaallah...

Abah...
JD rindu abah....


4 comments:

awein said...

wey sedihnya...pedih baca coretan hg kali nih...kuat betoi hg kan..aku yg kehilangan mak ni pun xkuat mcm hg...

Jake Daughter said...

Tapi, life must go on kan???

absolutely emy said...

aku pun rindu ayah aku.. :(

Jake Daughter said...

Emy...Kita sama2 saling merindui org2 yang kita sayang... Huhuhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin