Tuesday, November 23, 2010

Nota Untuk Abah


JD kalau demam2.. X sihat...Mula la feeling lain macam... Sensitif.... Cepat terasa... JD pon xtau JD demam apa... Malam j badan JD x sedap..panas badan... Muntah... Huhuhu... Keadaan tuh berlarutan sampai subuh.... Bila dah pagi... Ok la plak.. JD menjalani hari sing JD mcm biasa wpon sedikit keletihan...

Takpelah... Tuhan bagi kita sakit... Demam.. Tu bermakna Tuhan sayang kita... Tuhan nak duga kita... Tuhan nak ingatkan kita jangan terlalu lalai dgn duniawi....

Dah lari topik nih... Sendirian kt rumah... JD teringat arwah abah JD... Masa JD kecik... Semua orang cakap JD anak abah... Sbb JD anak bongsu, JD selalu jadi pengiring abah... JD bukan datang dr keluarga senang.. Abah keje kampung j... Tapi JD sayang abah...

X banyak pon kenangan JD dengan abah... Kata orang, JD ikut rupa abah... Xde langsung rupa mak... Kata orang lagi, anak perempuan yang menyerupai ayah... Anak tuh bertuah, dia akan selalu menyenangkan ahli keluarganya... Insyaallah JD akan jadi adik yang baik kepada abang2 dan kakak2 JD... JD akan jadi yang terbaik untuk insan2 di sekeliling JD... Untuk insan yang JD sayang dan menyayangi JD.... Insyaallah...

Arwah abah, garang orangnya.. Tu kata kakak2 JD la... JD pon sebenarnya pernah kene rotan dgn ayah JD... Masa tuh JD darjah satu... Abah rotan sbb JD biising... Masa tuh abah nak rehat... JD akan ingat kenangan kene rotan kt kaki tuh sampai bila2... Sbb JD x banyak kenangan dengan abah... Tapi kalau nak dibandingkan dengan mak, JD lebih sikit kenangan dengan abah...

JD sayang abah... Sungguh... JD sayang abah...

JD dikatakan anak abah.. Mmg JD anak abah pn... Sebenarnya JD dikatakan anak kesayangan abah.... Itu JD akui.... Tapi masih ingat dalam ingatan JD... Masa tu JD pegi melawat mak di Hospital Taiping... On d way balik, kami singgah di supermarket.. JD lupa masa tuh apa nama supermarket depan food court baza tuh...Sungguh lupa.... Masa kt situ, abah tanya JD nak apa... Masa tuh JD baru 7 tahun... Korang tau apa JD jawab??? "Adik xnak apa2.... Adik cuma nak abah sayang adik... Tu j..." Ini bukan ayat rekaan, tapi kenyataan... JD pon xtau mcm mana JD bole keluarkan ayat tuh...

Rupanya x lama JD dapat rasa kasih sayang abah... 2 tahun lepas tuh... Abah tinggalkan JD.... Kenapa abah tinggal JD??? Sian JD... Masa tu mak dah setahun tinggal JD... Kenapa abah pon tinggal JD?? Abah x kesian kt JD ek???

Tp... Akhirnya setelah 11 tahun permegian abah.. baru JD tau yang abah mmg sayang JD.. Sebab, Masa JD nak masuk uni... Masa abang hantar JD ke kolej... On d way tuh abang bgtau satu rahsia... Pesanan dan amanat abah untuk JD... Abah pesan pada abang, suruh jaga JD baik2... Abah jugak pesan suruh sekolahkan JD setinggi yang mampu... Kata abah, anak2 abah yang lain... Abah x mampu nak sekolahkan tinggi2... Cuma adik j harapan abah... Masa abang cakap mcm tuh...JD sedih sangat... Kenapa abah xde masa tuh...Kenapa abah n mak x sempat nak tgk JD masuk u... Kenapa abah n mak xde nak tgk JD grad... Konvo n dapat degree?? Kenapa abah n mak xde nak tgk JD srtuggle ambik master??
Kenapa??? JD sedih sangat...

JD sayang abah.... Sayang sangat2...

Tp JD tau.. Dari sana pon Abah nampak kejayaan JD kan... Walaupun anak abah nih x jadi jutawan... X jadi puteri raja.. X jadi artis popular.... JD berjaya dalam erti kata JD sendiri... Skrg JD dah ada kerjaya JD sendiri... JD dah nak habiskan master JD... JD dah tunaikan impian abah... Diulangi... JD dah tunaikan impian abah... Itu dah cukup bt JD gembira...

Abah... JD xde apa nak bagi kt abah... Kalau abah ada lagi... Mungkin kita bole sama2 gembira menjalani kehidupan... Tapi itu semua x mungkin... Abah dah jauh dr JD... Kita berada di dunia yang berbeza... Yang mampu JD berikan cuma doa... Doa untuk abah n mak... Itu j yg mampu JD bagi...
JD jnji akan jadi anak yang baik... Anak yang membanggakan ahli keluarga... Insyaallah...

Abah...
JD rindu abah....


Saturday, November 20, 2010

Kenapa nih?? Why...Why...Why????


Hari nih di hari minggu...
JD kepelikan..kenapa JD xde selera nak makan yg berat2...
My sista masak Mee Kari lagi... Tp sampai jam nih...JD belum sentuh n rasa pon mee tuh...
Alahai..Kenapa JD hilang selera nih...
Aduhhh...

Punya la banyak food nak dimakan... Sampai last2 xde selera langsung nak makan...
Cuba tgk kt sesetengah negara, penduduknya sampai kebuluran xde makanan... Kasihan mereka...Tapi JD nih, terlampau banyak food, sampai JD sendiri x lalu nak makan...

Ish3...
Tp JD x membazir.. Bukan JD buang...Cumanya JD xdde selera...
Huhuhu...
Sedih jugak bila orang masak sedap2.. Kita pulak x berselera nak makan...
Alahai...

Thursday, November 18, 2010

My First Midnite


Semalam... Hari Raya Aidiladha... JD cuma merayakannya dirumah.. X kemana2... Saja... Bukan merajuk...Dan bukan kerana apa2...JD hanya xde rancangan kemana2... Lagipun kawan JD ada dtg melepak kt rumah JD... So x kemana2 la...

Jam kul 11...Kami ke Alamanda... Tujuan... Nak meononton Wayang... Sequal Harry Potter... Nih dah masuk season akhir dah nih... Season akhir pt 1.... Part 2 Julai nnti br kuar...
MALANG!!!.... Sampai kaunter... TIKET HABIS.... Show pukul 2..HABIS... Show pukul 5 pon HABIS... So kami xde pilihan...Citer tuh ttp kene tgk jugak.... So ambik la tayangan MIDNITE... Kul 12.30AM... Diulangi... MIDNITE ok.... JD x pernah tgk movie midnite.... nih kali pertama JD nak tgk movie MIDNITE (Korang mesti kata JD jakun kn?? Huhuhu... Tp nih kenyataan...)

Lepas ambik tiket... Balik rumah semula...Lepak2...Kul 10 baru pg sana balik....Layannn...
Memula JD risau jugak.... X pernah tgk midnite..Takut xde org...Risau sbb kami ber3 pompuan...takut jugak apa2 jadi... rupanya.... PANGGUNG PENUH...Mak bapak siap bawak anak2 kecik lg dtg tgk midnite....
Aduh.... JD tertinggal ketapi k apa???? Hahaha

Secara keseluruhannya, Citer Harry Potter tuh mmg best... Tp kene tgk dr awal (maksud JD filem2 awal sebelum nih) la... Sbb kalau skrg br u all nak tgk... Mesti u all x paham...
Kepada peminat2 SIRI HARRY POTTER.. SILA KE PANGGUNG SEGERA!!!

Geng Bas Sekolah yang gagal mendapat tiket pada waktu siang.. Dan akhirnya memilih untuk menonton MIDNITE.. Harry Potter punya pasal la tuh...




Tuesday, November 16, 2010

Bingkisan Aidiladha


Besok 10 Zulhijjah... Umat Islam seluruh dinia akan menyambut Hari raya Aidiladha... Termasuk jugak JD... Insyaallah..Klau dipanjangkan umur... Sama2 la kita merayakan Aidiladha esok...

Sempena kedatangan Aidiladha nih... JD nak ambik kesempatan untuk mencoretkan bingkisan Aidiladha untuk semua...

Untuk ABANG2 dan KAKAK2 JD... Salam Aidiladha... Maaf zahir batin.... Semoga kalian masing2 gembira di Aidiladha... Semoga berbahagia disamping keluarga tercinta.... Esok, ADIK x kemana2... X menjengah pon ke rumah saudara mara terdekat sbb ADIK memilih untuk meraikan Aidiladha cuma di rumah sendirian.... Maaf... Bukan x mau berkunjung... Tapi ADIK memilih sedikit kelainan berbanding tahun2 sebelum nih....
Di kesempatan nih.. ADIK nak mohon maaf andai selama ni ada terkasar bahasa... Tersilap cakap... Maafkan la ADIK ye...

Untuk KAWAN2 JD... Baik di alam siber..Mahupun di alam nyata... Salam Aidiladha... Maaf zahir batin untuk semua.. Mana la tau JD ada terkasar bahasa... Tersilap kata... JD cuma manusia biasa... Maafkan JD ye

Untuk YANG TERCINTA, DR WHO... Salam Aidiladha dari kejauhan... Semoga kamu sentiasa diberkati Allah... Semoga bergembira menyambt Aidiladha walaupun menyambutnya seorang diri... Nun jauh di pedalaman... Tapi ingatlah.... Disini, ramai (keluarga dan semestinya saya sendiri) yang menyayangi kamu dan sentiasa menanti kepulangan kamu.... Jaga dirimu... Saya sentiasa mendoakan kesejahteraan kamu walau dimana kamu berada... Jauh dari mata.. Tapi kamu sebenarnya senantiasa dekat di hati saya...
Salam Aidiladha...


"SEMOGA GEMBIRA DI HARI RAYA"

Saturday, November 13, 2010

Deco..Deco..Deco...

Wahhhh.. Hari nih JD happy.... Sbb impian JD tertunai...Lama dah JD teringin nak bt bende nih kt rumah JD.... Baru ptg tadi terlaksana....
JD sebenarnya deco rumah sket... Alah.. Deco biasa2 aja... Dgn budget yg terhad... Dapat bt bende sket pon JD dah happy sangat2..Syukur sangat2...
Alhamdulillah...
Terima Kasih Allah atas rezeki yang dikurniakan pada JD...

So skrg nih....
Korang layan j la ek gambar kt bawah nih...


Sebelum...

Align Center

In progress


AKHIRNYA.... INILAH HASILNYA...




TADAAAAA.... INI LA RUMAH JD....
Simple j.... Rumah bujang... Tapi ttp RUMAHKU Syurgaku...

Thursday, November 11, 2010

Selamat Berpisah.. Semoga Gembira Dengan Kehidupan Masing2


JD tetiba terfikirkan adik2 sekelas JD... Sekelas dalam Master in Knowledge Management...
Kami mendaftar dan memulakan kelas pertama sekitar Jun 2009...
Masa awal2 sekelas... Xde la nak ramah tamah... Masing2 segan2 lagi..

Kelas kami x ramai.. Around 12-13 org j kot... Jap JD nak kira.... BOYS = Zaki, Hykal, Radi, Kamal... Girls = Kak Aida, Ina, Halida, JD, Nany, Imma, Azian, Zaty dan termasuklah Classmate bidan terjun Mas n Liza... Nahhhh 14 orang j pon...

Rapat.. Kami semua rapat... Saling tolong menolong.. JD suka keadaan nih...
Tapinya, Semester yg baru berakhir nih merupakan semester terakhir untuk sebahagian dr kami...

  • Liza dah habis sem lepas lagi....
  • Sem yg baru habis nih... Zaki, Hykal, Radi, Nany, Izaty plak yang akan menamatkan pengajian...
  • Bakinya... Tinggal Kak Aida, Ina, Halida, JD, Kamal, Azian, Imma n oso Mas... Insyaallah, semester akan datang nih merupakan semester terakhir untuk kami semua... Insyaalalh...
Sebenarnya JD sedih.... Sedih berpisah dgn adik2 tersayang nih.... Apa pun.... JD doakan agar semuanya gembira menjalani hidup baru sesudah tidak lagi bergelar student.... GOOD LUCK semua... U all mmg kawan2 yang best... Kenangan kita sekelas selama 3 semester semestinya antara kenangan yang paling indah dalam hidup JD....

Tuesday, November 9, 2010

Kenapa


Manusia itu mudah lupa....
Ketika permata di depan mata diabaikan...
Sampai masanya ia hilang...
Ketika itulah dia mula merindui...

Manusia itu mudah lupa...
Ketika dia sedang diulit bahagia...
Terkadang dia lupa akan apa yang berlaku di sekelilingnya...
Saat derita mengundang tiba...
Barulah dia tersedar dari lena...

Manusia mudah lupa...
Saat dia diulit kegembiraan...
Dia lupa.. Itu anugerah Tuhan buatnya....
Bila kesedihan menjeruk rasa...
Saat itu dia sedar...
Arrgghhh...Kenapa gembira itu bertukar sedih??

Manusia itu lupa...
Saat dia dianugerahi insan teristimewa dalam hidupnya...
Dia menyangkakan... Itu milik mutlaknya hingga akhir nyawa...
Saat insan itu pergi meninggalkannya...
Dia menyalahi takdir Yang Maha Esa....

Owwhhh... Aku lupa...
Sudah dinamakan MANUSIA...
Sememangnya tidak akan terlepas dari berbuat salah dan dosa...
Tapi... Sebagai MANUSIA juga...
Bukankah kita harus mensyukuri nikmatnya????

p/s: JD sekarang dalam keadaan ok... Di atas hanyalah luahan hati bila memikirkan keadaan sekeliling.... Owwhhhh.... Aku juga manusia.....

Monday, November 8, 2010

Malam Ini


Sila tgk yer...
BF kesayangan JD akan perform dalam Separuh Akhir AJL 25....
Sila jangan jeles ok.....

Nak tau sape bf JD???
Yang perform last sekali mlm nih...
Sila tengok yer...

Sila3...

Saturday, November 6, 2010

10 Disember


Ada apa dgn 10 Disember...
Semuanya akan terjawab...
X lama dah... Just a month...
Sabar JD....

Ada apa dgn 10 Disember??
Result exam akan kluar....
Hahaha...
Itu debaran bt JD...
Sbb sem nih JD agak kelam kabut....

Ntah... BUkan JD j tau... Semua kawan2 lain pon mcm tu...
So... JD doakan JD n semua my classmate berjaya...
Insyaallah....

Friday, November 5, 2010

Suatu Masa

JD memang suka M Nasir.... Tapi JD lebih menyukai FT.. Hahaha
Tapi bab lagu Suatu Masa nih.... Lagu nih mmg dahsyat... Ada sape2 berani cakap yg lagu nih x besh????
Jd mmg admire lagu nih.... Sifu M Nasir kalau tulis lagu.. Mmg meletop!!!

Dalam bait2 lagu nih...
Bab nih yang JD paling suka...
"Angin lalu.... Kau sampaikan..."
"Rasa rindu... Yang membara..."
"Kepadanya"

Sangat kool ok...

Wednesday, November 3, 2010

Tea Break??? Break My Heart??? Nooooo... It's Semester Break....


Ngeh3....
Oooo Yeaaa.....
Officially JD punya semester break dah mula ya..
Diulangi... My semester reak dah mula....
Kui3...
Sepatutnya mula 9 November.... Tapi bila dateline assgmnt diawalkan kepada esok... Bermakna bila siap j assgmnt... Cuti JD pon mula la.... Kekeke

Dah lama JD x rasa lapang mcm nih...
Dah lama hidup JD kucar kacir...
Huhuhu....
Alhamdulillah....
Akhirnya.... Selesai juga semester nih....

Okey.... JD nak berangan2 tentang cuti selama hampir 2 bulan nih....
Ish3.. Apa la JD nak buat ek???

Emmmmm.....

Monday, November 1, 2010

Owhhh It's November


Wallawei...
Dah masuk November rupanya...
Ish3...
Sunguh x disangka....
Another 2 month..Kita jengah pula tahun 2011
Insyaallah..Kalau dipanjangkan umur....

Emmmm....
Lg 2 bulan j???
JD akan bertambah usia lg...
Wallawei....
Takpe2... Is just a number...
JD x kisah sangat pon....
JD ttp JD...
Itu yang PASTI!!!!


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin