Thursday, October 28, 2010

Warkah Untuk Mak ~ Mak....JD Rindu Mak...


Malam2 dan sendirian..
JD teringat kisah2 lama....
JD rindu zaman kecil JD yang dah hampir lupus dr ingatan JD...
JD rindu mak...JD rindu ayah....
JD mulakan coretan untuk mak dulu ya...
Ayah jangan cemburu tau....
Lepas nih JD akan buat satu entry khas untuk ayah....
Mesti la ada entry khas.... Sbb kakak2 dan abang2 kata.. JD anak ayah....
Tapi JD sayang mak jugak tau...
JD sayang dua2.. JD sayang mak.... JD sayang ayah...

Kisah zaman2 JD kecik...JD dilahirkan di Kampung Sg Kluang, Trong Perak... Kampung tu nun jauh di pendalaman... JD x reti nak cerita sbb JD x berapa nak ingat keadaan kt sana... JD dilahirkan dalam keluarga yg daif..Miskin...
JD anak bongsu dari 10 adik beradik... Ayah JD kerja kampung j...Mak JD plak... Suri rumah..Yelah, Duduk kawasan pendalaman... Mana nak keje kan.... Mak mmg mak yang baik...Ikhlas mak membesarkan kami adik beradik. Mak x pernah merungut hidup susah... Mak x pernah susahkan hati ayah....

Suasana umah JD sangatlah sederhana... Ada sebuah TV hitam putih yang dah buruk... Disitulah kami adik beradik mengadap.... Bekalan elektrik mmg xde kt kampung tuh.. Jadinya, TV dipasang menggunakan kuasa bateri... Sedihnya.... Asalkan tuh dah tahun 80-an tau... Bukan baru merdeka.... Nak bt mcm mana... Kami kan golongan yang x mampu....Rumah kami juga xde kerusi kusyen (zaman tuh dipangil kusyen.... sofa jgn harap la...) Ini berdasarkan cerita kakak2 JD... JD sebenarnya dah x berapa nak boleh recognize keadaan waktu itu.... JD xde memory tu semua....

Kalau nak ke pekan kecik yang dipanggil Sg Kerang, kami kena menaiki bot... Diceritakan oleh kakak2 JD... I was the favourite kids dikalangan kawan2 ayah JD... Kata drg JD kiut dan selalu jadi perhatian....Bukan perasan ok..Tp ini cerita dr kakak2 JD... Mungkin masa tuh, ayah terlalu inginkan anak lelaki sbb anak2 ayah cuma ada 2 org j lelaki...selain dari tuh (8 org lagi termasuk JD) semuanya perempuan. Sbb tu, ayah selalu bawak JD kemana2... Dan disebabkan itu jugak...JD popular dikalangan kawan2 ayah JD....

JD tinggal di kampung Sg Kluang sampai JD berusia 7 tahun..Sempat JD bersekolah di tahun satu di kampung tersebut.... JD dapat nombor satu ok dalam setiap exam JD....

Penghujung tahun 1985..Iaitu pada cuti sekolah (Disember), JD dan keluarga berpindah ke Kampung Matang Free... Klasik kn namanya??? Masa tuh mak dah selalu sakit2.... Keluar masuk wad... Mak ada asma.... Sian mak... Kalau semua tuh berlaku pada masa skrg...JD jnji xkan biarkan mak menderita sakit... JD akan belikan ubat untuk mak... JD akan jaga mak.... Maaf mak.... Masa tu JD x mampu buat apa2..JD hanya mampu tgk mak terbaring di katil wad....Ampunkan JD mak....

Rupanya, xlama pon mak dapat duduk kt rumah baru kami yg serba sederhana tuh.... Kami berpindah ke rumah baru around Disember.... Tanggal Januari 13, 1986... Mak tinggalkan JD utk selama-lamanya... Sampai hati mak.... JD masa tuh baru masuk 8 tahun mak... Mak dah tinggalkan JD... Masa tuh JD kecik sangat, xtau apa nak buat... JD rasa waktu tu JD x menangis pon... Bukan JD x sayang mak.... Sumpah JD sayang mak... Tp JD blom tau apa2 masa tuh... Tgk kakak2 menangis... JD xtau pon kenapa.... Rupanya mak dah tinggalkan kami semua.... Kesian JD mak.... 8 tahun j JD dapat rasa kasih sayang mak.... Sungguh x adil.... Sampai skrg JD rindu mak...

Kalau mak ada lagi kan bagus mak... Mak mesti bangga dengan JD skrg... Walaupun JD x kaya raya.. Tp JD dah kerja mak... JD dah ada sebuah rumah sederhana kecil untuk JD berteduh.... JD beli dengan titik peluh JD sendiri tau mak.... JD jugak dah ada sebuah kereta untuk JD bergerak kemana2... Walaupun x besar, tp tetap selesa... Kalau mak ada kan seronok.... Boleh JD bawa mak jalan2.... Seronoknya kalau JD ada peluang tu... JD rindu mak.... Mak.... JD pon dah habiskan pengajian JD kt Universiti... Anak mak ni dah ada degree tau mak.... X lama lagi...Anak mak ni akan habiskan master pulak... Insyaallah.... Mak doakan JD yer.... Mak mesti bangga dengan JD.... Kan mak??

Mak.. JD rindu kat mak.... Rindu sangat2 mak... Ntah kenapa..Malam nih JD rasa JD rindu sgt2 kat mak.... Kenapa ye mak... JD x berpeluang untuk balas jasa2 mak pada JD... Jasa mak melahirkan JD....Jasa mak membesarkan JD walaupun cuma sehingga umur JD 8 tahun.. Kesian JD kan mak??? JD rindu mak....

Kadang2..JD cemburu tengok kawan2 JD.... Cemburu bila mereka bercerita pasal mak masing2.... JD cemburu mak, bila Dr Who menceritakan tentang mak dia.... Cemburu bila tgk dia bermanja dgn mak dia.... JD cemburu bila tgk dia mampu membahagiakan mak dia.... JD x berpeluang untuk itu semua... Kesian JD kan mak??? Ohhh lupa pulak... Mak mesti tertanya2 siapa Dr Who tu kn??? Siapa Dr Who??? Dr Who tu, insyaallah akan jadi menantu mak.... Mak restu kan pilihan JD??? Trima kasih mak....

Mak.... JD rindu mak.... Dah 24 tahun JD x pernah panggil mak... Dah 24 tahun JD x pernah gunakan perkataan 'mak' untuk memangil seseorang... JD rindu sangat nak gunakan perkataan tu mak.... Tp JD x berpeluang untuk berbuat begitu.... Kesian JD kan mak???? Kenapa mak cepat sangat tinggalkan JD?? Kesian JD mak.... Orang kata, Tuhan lebih sayangkan mak...Sebab tu Tuhan jemput mak lebih awal.... Errmmm, JD tau Tuhan sayangkan mak.... Jadinya, JD kena la redha dengan ketentuan Tuhan kan mak??

Mak, JD x mampu nak bagi mak apa2.... JD x berpeluang untuk balas jasa mak... Yang mampu JD buat, JD cuma panjangkan doa untuk mak setiap kali lepas JD solat... JD selalu mendoakan agar mak ditempatkan di kalangan orang2 yang Allah kasihi.... JD tau Allah mengasihi Mak.... Sbb Mak JD baik...X pernah bermusuh dengan orang.... JD nak jadi baik mcm mak dan JD janji akan jadi anak yang baik....
Insyaallah mak....

Sesungguhnya, JD rindu sangat2 kat mak... Sungguh...JD rindu mak...

5 comments:

Farah Hanani said...

T____t

awein said...

jgn la mcm tu jd aku pun windu gak kat mak aku

mremzack said...

aku juga rindu JD... rindu yang tak terungkap.. meitik ayaq mata aku baca entry ni..

Jake Daughter said...

Awein: Kadang2 rindu tuh x tertahan... X mampu lg aku bendung....

Jake Daughter said...

Zaki: Huhuhu... Masa entry nih ditulis... Mmg aku RINDU X TERTAHAN dgn arwah.. Aku pon xtau kenapa, masa tuh aku rindu sgt2 kt dia.. Ayaq mata xtau nak kata la.... Huhuhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin