Wednesday, November 25, 2009

PENANG DAY 1


Like my plan before… cuti kali nih aku awal2 dah plan nak ke Penang…Nak habiskan a few of my semester break kt Penang..So, pada 19 Nov 2009… aku pon merayap la ke Penang…Aku akan menginap kt umah my friend…Wan Junaidah….

The best is, kali nih aku dtg ke Penang naik pengangkutan awam… Saja aku pilih pengangkutan awam, sbb nak mengimbau kembali kenangan zaman aku suke lepak2 kt Penang dulu… Sekitar penghujung tahun 90an…

Dr Pt Buntar, aku naik bas Bumiwira Express menuju ke Butterworth. Hehehe.. bas nih la yang aku naik jaman dolu2 kalau nak ke Penang…

Sampai Buterworth aku ambik feri ke Pulau… Wahhhh..Seronoknya naik feri…Lama dah x naik feri..Last naik hujung tahun lepas, masa aku kene outstation kt sini.. Pg keje n pg holiday mana sama feelnya..kan3???

Dr jeti aku ambik bas RAPID PENANG menuju ke Kompleks Bukit Jambul…Sampai BJ, ish3… X seperti sebelum nih..Dolu2 BJ la yg paling gempak kt Penang nih..Skrg nih??? Alahai…Mcm hidup segan mati xmau…Dulu2 kt sini ada ice skating….Jaman tuh org berpusu datang BJ..Memang meriah..Skrg nih??? Dikuasai oleh BANGLA…..INDON……MYANMAR..Huhuhu..Sangat menyakitkan mata….

Around 6, Wan ambik aku kt BJ, pusing2 lg dgn Wan n then balik ke rumah dia…Dekat j dgn BJ…. Then lepas semayang maghrib, aku g dinner dgn Wan kt Sg Dua…Dinner kami bukan Mee Udang hookaayyy… Pizza Hut j..Hehehe…Yang best tuh, kawn Wan iaitu Ummu Salmah yang taja dinner kami bersempena dengan advanced birthday celebration sorang lagi kawan Wan iaitu Kak June… Thanks Ummu!!!!!

Lepas dinner dengan perut yang dah nak MELETOP sbb FULL TANK… Kami lepak kejap kt pantai near to Queens Bay Mall….. Memandang ke QBM, aku terpikirkan menu Japanese Food yg belum aku dapat lg…. Takpa2…Tomorrow will be the day..Aku nak carik jugak Japanese Food tuh…Hehehe

Daa….. That was the story for my 1st day at Penang….

p/s: Opppsss…Nak update, masa jalan2 kt BJ…Aku sempat rembat sepasang kasut NIKE….Merah Hitam kalernye…Cunnnn…Alahhhh...X ble nak upload gambaq plak.......Nanti2 la ek...huhuhu

Sunday, November 15, 2009

Nama Oh Nama

Sabtu baru nih kan aku ke Hulu Perak (Grik) rumah akak aku….Akak aku nih tinggal kt Felda….Suami dia selain peneroka felda..Juga merupakan Ustaz n bertanggungjawab mebguruskan nikah kahwin penduduk2 di felda tersebut…

Ewahhh…Bukan tu yer topic aku kali nih…Bukan pasal nikah kahwin. Tapi pasal nama….hehehe..Al kisahnya, dalam perjalanan aku ke sana..Kali nih aku dera anak buah aku untuk jd driver aku…Aku dah malas nak drive…Nak bersuka ria plak di sebelah pemandu….
So dalam perjalanan tuh sempat la aku memandang sekeliling….Lepas j tol Kuala Kangsar, menuju ke Grik…Aku mula la kuarkan buku nota kecik aku untuk bt catatan…Korang tau kenapa??? Sebab aku dah temui sesuatu…

Aku temui nama pelik2 untuk kampung2 sepanjang perjalanan tersebut..Pelik ada…Kelakar pon ada….So aku mula mencatat…Apa yg aku dah catat?? Meh kita sama2 tgk….

· Lubuk Merbau
· Lubuk Panjang
· Kpg Merbau Tua
· Kpg Langkor Hulu
· Kpg Baru Liman Kati
· Kpg Changkat Jambu
· Kati
· Kpg Tiong
· Sungai Terap
· Kpg Chuar Hulu/ Hilir
· Dusun Pulas
· Kpg Seterus
· Sauk
· Kpg Biong
· Kpg Changkat Pinang
· Kpg Changkat Duku
· Kpg Ngor
· Kpg Jenalik Hilir
· Raban/ Durian Pipit
· Kpg Changkat Berangan
· Lata Kekabu
· Kpg Beng
· Chepor
· Kpg Luat
· Kpg Dapi
· Kpg Gelok
· Kpg Bukit Sapi
· Kpg Gua Badak
· Gua Gelap
· Padang Grus
· Selat Pagar
· Kpg Air Kala
· Kpg Kenering
· Sungai Bah
· Air Jada
· Kpg Belum Baru
· Kpg Belum Lama
· Kpg Malau
· Kpg Padang Jeri
· Kpg Tanjung Kasau


Yg aku bold tuh adalah nama kampung yg aku rasa pelik dan SEDIKIT KELAKAR!!! Hahaha..Mungkin ada sesaper yang tau kenapa kampung2 nih dinamakan dengan nama2 tersebut??? Ish3....Nak kena siasat nih.....

Friday, November 13, 2009

Butang Vest Pak Uda

Ini mmg scene lawak..Bg aku la kan..Tp bg pemuda itu..mungkin hr palin MALANG...SIAL...XDAK ONG bg dia....
Meh aku ceritakan...

Kisahnya...Selasa baru nuh..Aku g la bank..Ada urusan nak bank in duit untuk beli baju sempena reunion kami yang x lama dah nih....
So aku pon menuju la ke bak Encik Rimau kt Bandar Pt Buntar...Aku doa2 x ramai la org....Alhamdulillah..Mmg x ramai org pon...Ala just nak bank in through Deposite Cash Machine j pon...

Tp kene Q la jugak...Depan aku ada sorang pakcik tgh berurusan..Lepas nih turn aku la plak...
Dalam dok tunggu...Pandang keliling....Aku terpandang seorang lelaki yg JATUH DALAM KATEGORI LULUS PIAWAIAN SIRIM!!!
So sementara tunggu turn tuh..Baik aku cuci mata..Usha mamat tuh dulu....Hehehe..So aku bt la keje sampingan...Usha2 mamat tuh...Emmm dia nampak kemas degna kemeja putih...vest kelabu..sclack hitam....Tapi tetiba aku kesan sesuatu....Korang tau apa???
Vest nya dibutangkan VERSI PAK UDA la....Huhuhu
So kerana x tertahan nak gelak...Aku senyum2 n sengih2 la sengsorang....

Nak jadik kisah...Mamat nih perasan la plak aku dok senyum2....
Dia pandang balik kt aku n senyum balik..So aku berbalas2 senyuman la dgn dia....Sampai turn aku...Cecepat aku setelkan urusan aku....Ingat nal blah terus la...Rupanya...Mamat tuh tunggu aku sudah urusan...N dengan wajah yakin dia tegur aku....

'Hai....Kita kenal ?? Sbb dr td saya tgk awak asyik pandang n seyum pada saya...'
'Kita kenal k?? Atau awak kenal saya?'
Wahh bersopan sekali orgnya....
Anak sapa la nih....
(Tapi aku mengesan ada sket unsur2 nak jual minyak dalam nada perbualan dia)

Korang tau aku jawab apa???
'I x rasa kita kenal satu sama lain...'
'By the way..i just nak bgtau u...Butang vest u...'
Sambil bibir aku, aku muncungkan ke arah vest dia....

Bila dia memandang j ke arah vest dia...
Aku tgk muka dia mcm muka mayat....X berdarah..pastuh bertukar plak warna jadik merah....
X tunggu lama...Lepas sedekah kt aku satu senyuman masam2 manis...dia blah...
Membawa sebakul perasaan malu aku rasa...

Huhuhu..

Pesanan untuk pemuda itu: Sorry yer sedara..xde niat nak malukan awak....I'm just telling the truth...

Monday, November 9, 2009

Update


Alhamdulillah.
Aku dah selamat tiba kekampung..
Gerak dr Sg Buloh (rumah my sis) around 7.45 am, Arriving Tg Piandnag lebey kurang kul 11 pg...
Hahaha..

Perjalanan yg sangat la bongok bg aku...
Mana x bongokkkk...Drive sengsorang..Dan hari nih aku jadik ratu berhenti si PIT STOP...Hahaha

Mana taknye...Sampai RnR Rawang aku benti....(Baca buku jap...gk pemandangan keliling..)
Sampai RnR Tapah aku benti...(Lama sket...Benti g cari jajan...Pastuh p toilet...Baca buku sket...)
Sampai RnR Sg Perak..Aku benti jugak...(Baca buku jap...gk pemandangan keliling..)
Sampai RnR Bukit Gantang..Pon aku benti...(Carik buah potong..Nyum)
Hahaha...

Dan pemanduan aku sangat la sopan santun...Penuh berhemah...
Aku main 90-100...Tp almost bawah 100 j aku pg...
Wahhhhh...Berhemahnya...
Korang jgn xtau....





P/S: Kalau semua pemandu mcm aku.......Selamat la jalanraya kt Mesia nih....




Sunday, November 8, 2009

Kenapa Filem Diklasfikasikan


Semalam kan aku nonton The Time Traveller Wife (TTTW)...
Dan semalam jugak aku agree filem2 yang ditayangkan tuh diklasifikasikan....
Mana x nye...Ada kisah la plak semalam dalam panggung tuh...
Meh aku nak citer...

As usual la kan...Pilihan aku untuk menonton dalah citer2 romantik...
So sudah semestinya citer TTTW nih termasuk dalam kategori 18SX..
So adegan dalam citer nih nak kata panas tuh bg aku xpon..Biasa2 j...Tapi MEMANG X SESUAI untuk kanak2..
Nak dijadikan cerita, seat hujung satu line dgn aku...Satu akak nih laki bini nonton citer nih...Bukan tuh j..Diangkutnya anak2 sekali...Anak2 dia kecik lg....Agak2 aku la...5-6 tahun la usianya...

Citer TTTW nih...Biasala kan..Pasal cinta...Romantik...So banyak jugak la adegan atas katil....
Adegan romantik lain..X payah cakap la kan...Memang ada.....
Ditambah lagi..Si hero yang merupakan seorang Time Traveller dan apabila dia mengembara merentasi masa, tiba ke destinasi....Dia tiba dalam keadaan BOGEL!!!!
So u all bole imagine kn????
So bila tiba scene nih..SI anak akan bertanya mak dia...
'Mama....Kenapa abang tuh bogel??? Kenapa abang tuh jalan x pakai baju..bogel..'
'Knp mama???'
X k haru nak menjawbnya..Tergagap2 jugak si emak menjawabnye..Terpaksa la dikelentong anaknya tuh....
Ada lagi satu scene...Nih Scene atas katil...
Si anak tanya mak dia...
'Mama..Apa abang sama akak tuh buat mama???'
'Kenapa diorang berdua x pakai baju????'
'Kenapa drg cium2 mulut mcm tuh mama???'
Haaaa....Kan dah haru biru sekali lg....

Bagi aku...Salah akak tu la kan..Sape suh angkut anak masuk panggung tgk citer tuh...
X ke awak pon pening nak menjawab.....
Huhuhu....




Align CenterMoral of the story : Korang kalau ada anak n nak bawak anak2 u all tgk movie..Make sure kene dgn tema ek....Kang x pasal2 jadik mcm akak iteww....

Saturday, November 7, 2009

The Time Traveller's Wife


Alhamdulillah..TERTUNAI IMPIAN...
Impiannya nak menonton filem Time Traveller's Wife....
So tadi aku nonton la show nih dgn bertemankan Nurul n Shida (dua2 ekor nih anak buah aku) n also Sakthi (my offismate)...
Kami berempat menonton show kul 1.30pm....

Komen aku sal citer nih???
Sangat kene dgn selera aku....Kene sesangat...Aku jadi jatuh cinta dgn Henry....yang menyintai dan menyayangi Clare sepenuh hati.....Kagum dengan Clare yang setia dgn cintanya pada Henry.......

Awalan cerita sampai la 95% cerita berjalan.....Aku ingat kali nih aku akan menonton movie TANPA TANGISAN..Hahaha...Rupanya aku silap...
Penghujung cerita....Ketika perpisahan Henry dan Clare....'hujan' lebatttttt....Huhuhu...
Cissss...Nangis ropanya aku....
Tapi aku puas hati...Citer nih memenuhi piawaian aku..Piawaian org yg giler citer2 romantik mcm nih..Hahaha
Puas hati sesangat...

Dan tadi..
Aku sempat ke MPH Bookstore untuk membooking novel bestseller - The Time Traveller's Wife....







p/s: Henry adalah seorang LIBRARIAN...Aku jugak seorang LIBRARIAN...Tapi aku bukan TIME TRAVELLER'S ok....Cuma aku berharap masa menemukan aku dengan lelaki seperti Henry..Bukan seorang Time Traveller's..Tapi lelaki yang menyayangi dan menyintai aku sepertimana Henry menyayangi dan mencintai Clare....

Nur Kasih Yang Sentap

As usual...Jumaat malam..Hidangan mata aku adalah citer Nur Kasih kt TV3..
Tp semalam...Mmg gila babi aku bengang...Bengang dgn Sarah...
X ble tahan...Bahang j aku tgk Sarah...
Khabir2...Pandai ko memainkan perasaan penonton...
Jahat ko Khabir...
Owhhh..Khabir yg aku maksudkan adalah Khabir Bhatia..Pengarah citer tuh....

Dan nak bgtau sebenarnya...
Aku tgk citer tuh..Bukan j sbb citernye best...Tapi sebab Remy Ishak berlakon dalam citer tuh...
Hahaha...
Ni sorang lg Hero Malaya yg aku sangatla suka selain Fahrin Ahmad (sudah semestinya..)
Emm....

Semalam sentap giler masa hujung citer..Ada k patot Adam (aka Remy) kena bom masa dia p Mumbai....Sungguh berdosa si Khabir n the gang kalau Adam mati...
Huh...Memang aku SENTAP!!!!!











p/s: Hari nih plannya mau menonton The Time Traveller's Wife @ Alamanda Putrajaya....Hisshhh...Xcitednya...

Wednesday, November 4, 2009

Hampir ke Garisan Penamat

Hahaha...
Waktu2 yang sangat ditunggu...
Hari nih merupakan hari terakhir kelas untuk semester nih..
Alhamdulillah selesai dah semuanya....
Semalam aku n klik dah selesaikan our presentation...
Lega den..Hahaha
Hari nih pg kelas...Just nak pg join kawan2 lain present...
Tgk drg punye persembahan...
Hehehe...
Bole x kire yg cuti aku dah bermula semalam??
Lepas habsnya kelas???
Hehehe.....


p/s: Untuk kengkawan yang bakal present hr nih...Good luckkkkk...........





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin