Wednesday, February 18, 2009

KALAU KORANG LAHIR PADA PENGHUJUNG 70AN - AWAL 80AN.. MESTI KORANG INGAT NI

Aku terima email dari seorang kawan, bila habis membaca email beliau..aku mula terpikir, alangkah cepatnya masa berlalu...Seolah2 baru semalam semua peristiwa itu aku lalui ....

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Ni sure korang igt...Kita reramai ponteng kelas petang samada kelas agama/ kelas tambahan/ latihan bola jarring semata2 nak tgk citer Jepun MAERO ATTACK…Masa tuh..kita semua pandai stand dengan kepala kebawah…kaki ke atas.meniru aksi citer tu la kekdahnya…

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal.

Ni Sure korang ingat kan….program minum susu di skolah. nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu….Pukul tapak tangan... kan ?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 20-30 sen jek kat kantin.

Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

Internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti
Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. Boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kitapegi makan. Budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. Baling2 kapur laa.

Hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

Bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.

Dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk
forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

Tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..
mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata.. yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...
Dimanakah kita???

5 comments:

LINDA ABDUL RANI said...

- tingat zaman muda2 dulo...kuikuii...
- tq puji aku nyer blog dh cun...kena say thanks kat ko la yg ajar aku....tq aarr SIFU....

Jake's Daughter said...

hehehe....tu pasal aku letak entry nih...kasik refresh our nostalgia...
hehehe...btol apa blog ko dah cun...

GiGGLinG GaL said...

sme kenangan..
sanggup tu ponteng..
tak pon bersidai kat tingkap kentin skola semata2 nak nengok meoro attack!
wakakakakaka
kenangan la u..

Dak Wan said...

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. <<< Yg ni teman tak setuju sbb dulu masa zaman Apple2c skrin dia Ijo ahh...

Dak Wan said...

Pastu enset ATUR beso beg bimbit rege 16k tu..... hehehe :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin