Saturday, February 28, 2009

Menonton GENG Buat Kali Kedua

Hari nih...
Aku buat kedua kalinya telah menyempatkan diri aku merayap ke Alamanda, Putrajaya...
Tujuannya adalah untuk menonton filem GENG : PENGEMBARAAN BERMULA....Huahahaha...
Dah xde keje sangat la tuh....
Kali nih aku pergi menonton dengan kakak aku dan anak2 beliau...
Huh...Show kul 10 tuh...Kalau 2 minggu lepas, aku menonton tanpa menghayati cerita sbb sambil2 melayan chicken pox...Mana naka da mood....
So hari nih aku lebih menghayati cerita....
Hehehe...Kot2 mana pon...Ttp menarik ceritanya..AI LIKE!!!!!!!!!!

P/s: Aku sempat juga menghabiskan sket duit gaji aku dengan membeli swimming suit yang baru...kui3...Xtahan wei...kulit aku yang sun burn x habis2 lagi...Nak x nak..Korbankan j la duit sket....

Friday, February 27, 2009

Happy Birthday

Selamat Hari Lahir
Untuk akak aku
NORAZILAH JAKERIA
Hari nih genap umur beliau 34 tahun
Semoga berbahagia di samping suami dan anak2 tercinta hingga ke akhir hayat..Amin..
Love u sis...
Forever...

Ada Komplen

Aku ada terima komplen dr kengkawan...
Ada yang x bole bukak blog aku..
Pesal tah...Aku bukak dr opis pakai id org lain..bole plak...
Komen pon ada masuk kt blog aku...
Emm...Sorry la kalau ada yg stuck..
Aku bukan sengaja..
Dah mmg menatang tuh jadik gitu..
Aku pon xde jawapan untuk masalh tuh...

Thursday, February 26, 2009

Kembali Berblogging...

Ni semua BESAN aku punye keje...
Aku kan dah 2-3 hari x berblogging..
Sbb aku stress...
Pompuan nih kan, tau j mcm mana nak suh aku kembali berblogging...
So..dia TAG aku..Dan sebagai penjawab TAG yg setia...
Dah sah2 aku akan jawab.....
Pandai btol....
Oklah2...Meh sini nak jawab....

Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
DUIT.....Sekali lagi aku ulangi...DUIT - Ada duit semua jadik...Kalu aku banyak duit...mcm2 aku bole bt....Huh...Lantak la org nak cakap aku MATA DUITAN k apa...Tp pilihan aku tetap DUIT!!!!!!!!

Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
Lupa la....Emmm...Rasanya TIKET WAYANG CITER GENG: PENGEMBARAAN BERMULA kot....Sbb tuh last aku kuar merendek..Pastu aku terbaring j kt umah sbb kene CHICKEN POX...Tkpe...wiken nih aku plan nak suping..Update later bole????

Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?
Emm....IMPIAN?? Aku penah jawab soklan nih tag lepas...Tkpe aku ulang.... Aku nak GARDEN WEDDING..Tp awas ya...MAJLIS TERTUTUP....So...Paham2 j la...X semua aku akan jemput..Namapun MAJLIS TERTUTUP kan....Tp tu impian j la...Doakan tercapai ek..Aminnnn......

Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
Emmm...Berapa lama ek..Jap nak kire....+-+-+- = Just 18 month..Pastuh bawak haluan masing2...but now...we still friend..Kan Dato M kan??? Agree with me or not??? Jawab la Dato'..Jangan la malu2...

Adakah anda dilamun cinta?
TAK!!! Skrg nih aku solo yea...Diulangi...AKU SOLO!!!

Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?
Kat mana ek...Wei...aku x makan malam la..Aku diet...Nak mampos makan malam??? Nak suh aku jadik belon k hape???

Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Wat Yu Talking - Tp sampai la aku blom habis baca....Aku mmg gini perangai...Beli...tp lambat la aku nak habiskan sampai muka surat terakhir!

Apakah nama penuh kamu?
Dengan bangganya aku nak tulis kt sini - HASNIDA JAKERIA

Kamu lebih senang ngan mak atau ayah?
Dua2 tak..... Sbb apa??? Sbb aku x sempat nak rapat dgn derang.... Mak aku meninggal masa aku 8 tahun (januari 1986) n ayah aku meninggal masa aku umur 9 tahun (januari 1987)...So paham2 j la ek...sbb tu la aku x bole nak jawab soklan nih yek...Harap Maklum!!!

Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
No Idea..

Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
8??? Ramainye...Aku mana ada ramai kawan...kawan rapat...???lagi la xde sampai 8....Nih j yang ada....
Linda
Wan June
Fazatul

Awin
Iza(mcm dah lama kenal wpun x penah jumpa muka)

Adakah kamu mencuci pakaian kamu sendiri?
Iyerla...Aku mana ada bibik kt umah...Sendirik bikin la....!!!

Tempat yang paling seronok kamu mahu pergi?
Aku mau p satu tempat SELAMAT dengan membawa DUIT YANG BANYAK dimana kt situ xde orang kenal aku...So aku bole berehat dengan amannya tanpa sebarang gangguan...Somewhere kt...

Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu?
1. Nama pompuan yang tagged aku nih IZA....
2. Dah kawin dah....Ada anak sorang (pssstttt....nih nak citer....aku dah booking anak teruna dia jadik menantu aku wpon aku blom ada tanda2 akan kawin...kire booking awal la nih...)
3. Kami x penah jumpa...Tp masing2 merasakan yg kami dah kenal lama
4. Sangat suka TOMYAM KUNG n McD
5. Umur dia sebaya aku nih...Tp aku nampak muda sket la dari dia rasanya....Kui kui kui.....

Perkara yang amat saya gilai?
Aku ulangi - DUIT, DUIT, DUIT!!!
Suping...(Tp aku selalu x cukup duit nak suping)

Kedai Buku...Sbb aku suka beli buku (wpun aku lambat nak menghabiskan membacanya)

Pelukan atau ciuman?
Emmm...BOTH!!!!

8 perkataan yang sering diucapkan?
"Kalo aku kaya kan best..semua bole beli"

8 buah buku yang paling baru dibaca?
50+1 Malaysia
Wat Yu Talking
P.Ramlee - Erti yang Sakti
Yang Bernama Cinta
I Am Muslim
Asam Garam Gula dan Kopi
Bapaku P.Ramlee
Nota Cinta Buatmu

Orang Untuk Di TAg:
Cik Linda seorang sahaja...

Wokeh...HUTANG sudah bayar...Besok bole k kasik belanja sama saya makan itu MekDi wahai BESANKU SAYANG???? Bole k??? Sila jawab soalan ku ini wahai BESANKU SAYANG.....

Tuesday, February 24, 2009

Aku Stress.........

Right now...
I'm in STRESS MOOD!!!
I cant SMILE...I got headache...
Rasa mcm nak jumpout j..Adoi...
Kengkawan...
TOLONGGGGGGG!!!!!!!!!!

Sunday, February 22, 2009

Sangat Teruja Dengan RAMBUTMU

Kata orang...
kalau dah suka....
Lembu pakai skirt pon nampak CANTIK...
Aku x peduli dengan pandangan orang...
Di mata aku...
FESYEN RAMBUT TERBARUNYA itu..
Sangatlah menerujakan aku...
Aku ulangi..
Sangat MENERUJAKAN AKU!
Well... Sbb aku memang die hard fan dia..
So...Sesuatu yang baru pada diri dia..
Amatlah akan menerujakan aku...
Hahahaha....
Nak bt mcm mana kan....
Itulah kenyataannya..
Dalam Final Concert My Star LG tadi... (Fyi, aku tengok konsert nih semata2 nak tengok FT j...Sblm nih x kuasa aku nak layan)
AKU SANGAT TERUJA DENGAN FESYEN TERBARU RAMBUT FAIZAL TAHIR...
Kepada reader yang x berapa suka FT...
Terimalah kenyataan..
Ini blog aku...
Dan aku peminat FT...
So...
Nak x nak...Terpaksala...
Layannnnnn....

Wah..Ramainya..

Emm... Entry sblm nih aku rase dah penah mention..Yang aku nih anak bongsu dari 10 adik beradik kan??? So korang bole pk la kan...Akak aku yang sulung...Bape umurnya??? Dah 50++... Sabo j la kan...Dan dengan itu..Secara x langsungnya aku ada berderet2 anak sedara... Meh aku nak listkan...Korang kira la sendiri ek....Aku listkan ikut dari akak aku yang sulung...

Nih 1st Batch..Anak akak aku yang sulung:
  1. Hairul Azham Hamzah
  2. Hairul Azri Hamzah
  3. Hairul Azhar Hamzah
  4. Hairul Izuwan Hamzah

2nd Batch

  1. Norazlina Razali
  2. Norhapizah Razali
  3. Norhidayah Razali
  4. Lokman Hakim Razali
  5. Amirul Aiman Razali

3rd Batch

  1. Nur Syafiqah Adlina Mohd. Arshad
  2. Nur Syafiq Adli Mohd. Arshad
  3. Nur Syahmie Adli Mohd. Arshad

4th Batch

  1. Nur Shida Abdul Karim
  2. Mohd. Khairul Anuar Abdul Karim
  3. Saidatul Munirah Abdul Karim

5th Batch

  1. Ahmad Firdaus Said
  2. Ahmad Faezuddin Said

6th Batch

  1. Nurul Shuhaida Che Mid
  2. Izra Hakim Che Mid
  3. Nur Fasihah Che Mid

7th Batch

  1. Amirul Asyraf Ahmad Faissal
  2. Nur Aqilah Izati Ahmad Faissal

8th Batch

  1. Mohd. Jazil Rushaidi Md. jaihan
  2. Mohd. Jazli Rushdan Md. Jaihan
  3. Nur Aina Athirah Md. Jaihan

9th Batch

  1. Muhafiz Aqil Musa
  2. Mirza Nurjeha Musa
  3. Mukhriz Adiff Musa

Tu lah dia kesemua 28 orang anak sedara aku...Ramaikan???? Meriah giler...Kalau Kompol semua nih...Kompom x muat rumah....

Saturday, February 21, 2009

Alangkah Bahagianya Menjadi Manusia Normal Semula

Hari ini...Secara rasminya..
Aku outing..Outing dengan kata lain...Keluar rumah tanpa sebrang rasa curiga...
Sblm nih...Sejak 10 hari yang lepas...
Kalau aku TERPAKSA keluar...
Mesti aku keluar dalam keadaan yang penuh ketakutan, ketidak selesaan, dan penuh ketidak sempurnaan...
Hari nih...Jam 7.15.. Aku dengan Nurul kuar umah awal pagi menuju ke Taman Tasik Permaisuri...
Niatnya nak ambik angin pagi..
Nak keluar umah dengan secara rasminya..
Tanpa sebarang keraguan...
Hari nih..satu taman tasik kami pusing...
Seronoknya...
Kesan daripada xtvt di atas...
Aku sedar..
Alangkah bahagianya menjadi MANUSIA NORMAL!
Dan aku sebenarnya amat menghayati detik2 pagi tadi...
Sangatlah seronok..
AKU BEBAS!!!
p/s: sorry geng..pasnih blog aku akan KURANG FOTO...sbb lappy aku skrg nih tgh BENGONG!!!

Friday, February 20, 2009

Kerana GENG : PENGEMBARAAN BERMULA

Last Saturday...Antara hari2 kritikal aku...
Alamklumlah...Muka tgh herot petot dek penangan si Ayam cituh...
Tapi aku dah janji dgn diri aku...Dgn Nurul...
Yang kami nak pg tgk movie...Citer GENG : PENGEMBARAAN BERMULA (UPIN n IPIN)..
So...kerana dah berjnji dgn diri sendiri...Aku ttp pg wpun x berjaya membawa anak2 sedara aku yg kecik2 itew....
Tkpe...Dgn hati yang nekad...Aku n Nurul setia menunggu depan GSC Alamada
Bukak j aku n Nurul serbu kaunter...Umangaiiii....Ramainye orang...Majority nak tgk citer Geng..Mujur..sesudah berhempas pulas menunggu...Akhirnya kami berjaya juga mendapat tiket untuk show jam 12tgh...Tu pon...seat depan giler...ceh...Bole la...Jnji ada...
Dan hari tuh...Org2 kt Alamanda n GSC mesti pelik tgk aku....Gaya berpakaian..mcm minah Arab....Tp gaya pertuturan...Mcm pompuan utara...Huahahaha
Aku malas nak citer...tp korang tgk la ek gambo aku...mcm mana kekdahnye aku nyamar jd pompuan arab.......hehehe
Berbalik pada cerita Geng: Pengembaraan Bermula tuh...
Senang cakap la....Aku kasik SEMUA BINTANG YANG ADA DILANGIT utk pilem nih...Bukan sbb aku ada share dalam pilem nih...Tp aku bangga dengan hasil kerja anak tempatan...Dahsyat..Superb...KELASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.....
Aku bangga gila...rasenye..Kembang lubang idung aku bile show tamat...Mcm aku plak produce citer tuh..Bukan apa..Sblm nih...Aku mcm malu j bila kuar dr panggung nengok citer tempatan (ada lama dulu....aku ada la nengok wayang citer melayu)..Tp sabtu lepas...Aku dengan KEMBANG HIDUNG, BELAGAK n dgn BANGGANYA keluar dari panggung...Dah la panggung PENUH....Fuh...x dapat aku nak gambarkan....
Mmg bestlah....

Transformasi Wajahku

Emmmm....
Hai kawan2 semua..............
Hari nih secara eksflusifnya aku nak show off muka aku yang dah berparut tuh...
U all tgk la ek.....
Sian kat aku nih.....
Layannnnnnnnnnnnnn


  1. Hari pertama..muka aku maintain lg.....hehehe....x bape banyak lg...
  2. Hari kritikal aku...huhuhu...Banyak giler kt muka tuh...Masa tuh aku panik....Xtau la bole ilang ke x parut tuh....
  3. Tadaaaaaaaaaaaaaaaa...Setelah 9 hari aku melalui detik2 sukar...Inilah hasilnya...Cacar tuh dah hilang sedikit demi sedikit...tinggal yg beso2 j lg kt muka aku....

Thursday, February 19, 2009

:: :: :: Beauty :: :: ::

::::::::::
"Everything has beauty, but not everyone sees it."
::
"What is beauty if the brain is empty?"
::
"Beauty is not in the face; it's a light in the heart."
::
"Real beauty is the beauty of character."
::
"Beauty is nothing, but the cleanliness of a heart is something."
::::::::::

Xtau Mana Nak Start

Lamanya aku tinggalkan blog aku nih..
Dan lama jugak jari jemariaku nih x berkata2...
Last 2 entry semalam....Aku copy n paste j...
Hari nih bila nak mula balik blogging...
Rasa keras j jari jermari aku nih...Huhuhu..
Sebab lama dah tinggal kot...
Yelah seminggu lebih jugak la kau sekadar jadi pemerhati PBB...
Sbbseminggu jugak la aku terlantar sepi kat umah....
SERANGAN CHICKEN POX....
Aduh...
Muka aku???
X payah cakap la....bole la masuk peraduan..Muka Sape Paling Banyak Parut...
Bole gitu??
Tapi Alahamdulillah...
Tuhan masih bagi aaku peluang..
Peluang untuk bernafas....
Walaupun dengan wajah yang dah x seperti dulu...
Moga2 Tuhan tabahkan hati aku...
Kuatkan iman dan semangat aku...
Amin....
Mudah mudahan....

p/s: Dengan kata lain..Dengan rasminya aku kembali memblogging...

Wednesday, February 18, 2009

KALAU KORANG LAHIR PADA PENGHUJUNG 70AN - AWAL 80AN.. MESTI KORANG INGAT NI

Aku terima email dari seorang kawan, bila habis membaca email beliau..aku mula terpikir, alangkah cepatnya masa berlalu...Seolah2 baru semalam semua peristiwa itu aku lalui ....

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Ni sure korang igt...Kita reramai ponteng kelas petang samada kelas agama/ kelas tambahan/ latihan bola jarring semata2 nak tgk citer Jepun MAERO ATTACK…Masa tuh..kita semua pandai stand dengan kepala kebawah…kaki ke atas.meniru aksi citer tu la kekdahnya…

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal.

Ni Sure korang ingat kan….program minum susu di skolah. nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu….Pukul tapak tangan... kan ?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 20-30 sen jek kat kantin.

Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

Internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti
Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. Boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kitapegi makan. Budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. Baling2 kapur laa.

Hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

Bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.

Dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk
forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

Tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..
mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata.. yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...
Dimanakah kita???

Recession

Ekonomi meleset?? Tu la keadaan ekonomi global sekarang nih..Nak x nak...Kita akan terkena tempiasnya...
Berikut ada beberapa langkah yang boleh kita cuba praktikkan di kala ekonomi sedang meruncing ini....

Suggestions:
  1. Don't take any loans, buy homes, properties with loans, or evencash. Keep as much cash as possible.
  2. Pay off as much of personal loans, private loans, as debt collectionwill be hastened.
  3. Sell any stocks you can even at lower prices.
  4. Take money off from Trust Funds.
  5. Don't believe in huge sales forecast from customers, be extremelyprudent, lowest inventories,reduce liabilities.
  6. Don't invest in new capital.
  7. If you are selling homes/ properties/ cars , do it now, when you canget good prices, they are going to fall.
  8. Don't invest in new business proposals.
  9. Cancel holiday plans using credit cards.
  10. Don't change jobs, as companies will retrench based on 'last infirst out'.

Thursday, February 12, 2009

No Entry

Later aku rase x berapa sihat...
Today pon aku mampu keje half day j...
Badan aku seram sejuk..Adoi...
Aku x ske keadaan nih...
Serius!!!
So geng..sorry ek..coz of that..Blog aku akan hang seketika..
NO NEW ENTRY!!!
Pray for me tau..cepat2 baik..
Tq2...
p/s: nih baru insert..KOMPEM aku kene Chicken Pox...Emm...Aku pasrahhhh

Tagged GEGAR..

Wah...TAGGED kali nih yg paling mencabar rasanya...Alah adik comelku ini..sudah tagged sama aku..Isunya???? Pasal wedding plan la plak...Alahai...Tp PinkPrayerMantis punye pasal....Dik..Akak jawab ur tagged....Huh..semangat nih...

1.How old are you?
31...Tak tua sangat kan????

2.Are you single?
Yup...Single sejak end of August yang lepas...

3.At what age do you think you'll get married?
Target dah terlepas sebenarnya..(b4 30)...So now kene bt target baru la nih..B4 35??? Bole gitu???

4.Do you think you'll marrying the person you are with now?
No la...Aku kan SINGLE skrg nih...

5.If not, who do you want to marry?
Ntah...xtau la...

6.Who will be your bridesmaid & bestman?
Right now ada dua...LINDA or WAN....

7.Do you want a garden/beach or traditional wedding?
Ikutkan hati nak dua2...

8.Where do you plan to go on honeymoon?
PARIS (kalo mampu la....huhuhu)

9.How many guests do you think you'll invite?
Saudara dan rakan terdekat SAHAJA (private function)

10.Will that include your exes?
No way!!!

11.How many layers of cake do you want?
1 cukup la....

12.When do you want to get married, morning or evening?
Evening (coz my dream just a close party)

13.Name the song/tune you'd like to play at your weedding?
Iringan piano love song kot....

14.Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?
NORMAL!!!

15.Champagne or red wine?
Haaiiihhh...mana boleh champagne2 bagai....ISLAM maa....

16.Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Days after

17.Money or household items?
Money!!! Sbb bole beli brg keperluan ikut citarasaku...Tp kalau dah dapat household...aku terima j...

18.How many kids would you like to have?
Min 2...

19.Will you record your honeymoon in DVD/CD?
Yup...bt kenangan hari muka....Tp bukan yg 18SX yerrr

20. Whose wedding plan would you like to know next?
Kengkawan blogger majority dah kawin...
Tinggal LINDA j lg....
LINDA...Tolong jawab Tagged nih....Pleaseee.....

Monday, February 9, 2009

Terima Kasih

Around 4.30...
Aku sampai ke banglo di tepi simpang di Jalan Ghazali...
Kuberikan salam...Salam disambut..Alahmdulillah..
Si dia yang aku ingin temui ternyata setia menanti...
Dengan senyuman ketibaan ku disambut mesra...
Satu pelukan erat untukku...Dia mmg x pernah lupa memelukku erat setiap kali kami bertemu...
Wajah keibuan mmg x pernah luntur diwajahnya...
Aku dijemput duduk...Dijamu dengan segelas sirap merah sejuk...Air melalui tekak...sejuk...Tp dalam hati aku ttp berdebar..Menanti apakah habuan untuk diriku...
Wah..murah rezeki aku hari ini...Mee bandung menanti untuk diisi kedalam perut..
Ternyata kedatanganku mmg dinanti...Memang dialu-alukan..
Aku jadik malu...Rasa diri kerdil sekali...
Dia x pernah membeza2kan kami...
Aku semakin kagum akan dia...Kagum akan kelembutan yang ada pada diri dia...
Beruntung mereka2 yang mengelilingi kehidupan dia..Beruntungnya sang suami...Beruntungnya anak2...Sedangkan aku yang jauh dari pertalian saudara terasa dekat sekali dengannya...Terasa bahagia disamping dia...
Apatah lagi orang yang rapat dengannya...Hatiku berbisik..Bertuahnya mereka....
Selesai...Aku lulus ujian dimatanya...
Terima kasih sekali lagi...
Terima kasih atas sokongan dan panduan....
Aku mohon diri..Ada tugas lain yang perlu aku selesaikan...
Ku cium tangannya...Sekali lagi..aku terima dakapan mesra dari dia...
Aku bahagia seketika..
Dia...wanita yang aku kagumi...
TERIMA KASIH SEKALI LAGI...

Sangat Gembira Melayan Cuti..

Noon everybody...
Wah...hari nih cuti lg...Seronok tol.....
Xde mende nak bt...pg td hantar Nurul pg keje...pastuh balik umah...Lepak depan lappy sampai skrg...
Then, Last check mana yang patot...
Bt checklist..
Ptg nih nak jumpa bis boss...nak kene sain beberapa dokumen...
Besok nak ke UiTM..
Hantar application form...
Kengkawan semua..
Doakan aku berjaya ek...
Doakan permohonan aku kali nih...Mudah jalannya...
Amin..

Sunday, February 8, 2009

:: :: :: ::

Yang diperlukan dalam percintaan adalah DIPERCAYAI...
Tetapi dalam persahabatan ialah DIMENGERTI...
:: Abel Bonnard ::

TAGGED!!!

Ok Pn Iza...Nih dia...Aku jawab suda ko punye tagged..Len akli tagged la aku lagi ek...Ai like....

Rules:
1. Each blogger must post these rules.
2. Each blogger starts with ten random facts/habits about themselves.
3. Bloggers that are tagged need to write ten facts about themselves.
4. You need to choose 10 people to tag and list their names.

Random Fact / Habit
  1. Nampak j KASAR...tp ce tengking sket aku..Sure aku nangis..senang ckp aku CENGENG!!
  2. Kuat BERANGAN
  3. Kalo tgk citer sedih2...Sure tekak aku sakit...(SENSITIF)
  4. Aku cepat MARAH...Tp segera aku akan menyesali apa yang aku marahkan td
  5. Aku pencinta MERAH
  6. Love?? Yup aku sentiasa mengharapkan agar diri ini DICINTAI.. X salah kan???
  7. Kali pertama org jumpa aku...akan ckp aku sombong (dah selalu dah jadik mcm nih) tp after a few time...Org sure ckp aku PAK LAWAK n X RETI NAK DIAM!
  8. Aku ada satu perangai huduh - MENGAJUK ckp orang..
  9. Dr kecik..aku x penah bercita2 nak jadik LIBRARIAN...Tp aku nak jdik mende lain...hehehe. GGal...tolong jawab please!!!! Tp skrg..I LOVE MY JOB!!!
  10. Aku menghafal sangat banyak lagu especially oldies n sinar fm nye lagu...

Orang2 yang aku nak TAGGED

  1. LINDA
  2. G.GAL
  3. MALA

Tu j kot...lain xde dah....Cik ber3..Sila jawab ek....

X Ske La...Sunyi...Aku Benci Keadaan Ini...

Semalam aku bergumbira tara...
Seronok...Happy....Havoc...Sbb umah aku ada tetamu...
My sister dtg bermalam sama anak2 dia...
Dah tambah lagi 3 beranak tuh...
Mmmg havoc la umah sempit aku nih....
Yelah..Dok bercanda gurau dgn bebudak...
gaduh2 manja..
Mana x kecoh...
Dan petang semalam sempat round2 ke Tasik Cempaka..
Tgk org mancing...bawak anak sedara aku main kat playground...Tgk org main layang2...
Hari semalam aku mmg best...Sangat2 best...
Dan selalunya kami sangat bergembira dan kecoh seMalaya bila berkompol...
Tapi hari nih...Ptg nih...
Umah aku dah sunyi...Akak aku dan anak2 dia dah balik ke Setiawangsa...
Sunyinya..Aku sengsorang j kt umah..Sunyi gila...
DAN...
AKU BENCI KEADAAN INI...
SANGAT2 BENCI...

Saturday, February 7, 2009

Pagi Yang Indah

Renung ke luar jendela...
Wah...Cantiknya langit pagi..
X selalu dapat peluang begini.
Cuma sesekali...
Selamat pagi semua kawan2ku.....

Friday, February 6, 2009

Wiken Is Coming....Yeeehhaaaa...

Hi there...
Yeeehhaaa...Wiken is coming...Yesssssssss
Aku ske giler wiken...Dah la minggu nih cuti 3 hari..Ditambah dgn cuti aku pada Selasa..
Wahhh...Suke giler...
U all ske x wimen?? Kalo x ske...Xtau la aku apa nak ckp...
Aku nak rehat puas2..xnak merayap memaner...
Ahad j aku ada kelas renang...Other than that..
Aku berehat saja...
Sepuas puasnya....
Orait..
Azan dah memanggil suh tunaikan tanggungjawab pada Tuhan dulu..
Untuk semua
:: :: HAPPY WIKEN :: ::

Pasal Aku Plak???

Td tengah seronok aku melayan G.Gal sama Mak Andam ym...tetiba ada senior officer ketuk bilik aku suh masuk auditorium...
'Masuk dengar ceramah...'...pendek j ayat dia...
Then aku dgn malasnya say babai sama G.gal n Mak Andam
Angkat kaki masuk audi...
X sampai 5 minit aku kembali ke tempat duduk aku....
Ternyata...Ceramah Komunikasi Berkesan yang aku dgr x sampai 5 minit dalam audi tadi..
Mmg x bawak kesan pada aku....

Haiii la labu.....

A Better Life

Entry nih aku dapat dari blog seorang kawan....Diambil dari blog PINKPRAYERMANTIS...
Enjoy it...

40 Tips for a Better Life

1. Take a 20-40 minutes walk every day. And while you walk, smile.
2. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
3. Sleep for 7 hours.
4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy.
5. Play more games.
6. Read more books than you did in 2008.
7. Make time to practice meditation, yoga, and prayer. They provide us with daily fuel for our busy lives.
8. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
9. Dream more while you are awake.
10. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in factories.
11. Drink plenty of water.
12. Try to make at least three people smile each day.
13. Don't waste your precious energy on gossip.
14. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
15. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
16. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
17. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
18. Smile and laugh more.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
20. Don't take yourself so seriously. No one else does.
21. You don't have to win every argument. Agree to disagree.
22. Make peace with your past so it won't spoil the present.
23. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about. Don't compare your partner with others.
24. No one is in charge of your happiness except you.
25. Forgive everyone for everything.

26. What other people think of you is none of your business.
27. GOD heals everything.
28. However good or bad a situation is, it will change.
29. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.
30. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
31. Envy is a waste of time. You already have all you need.
32. The best is yet to come.
33. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
34. Do the right thing!
35. Call your family often.
36. Your Inner most is always happy. So, be happy.
37. Each day give something good to others.
38. Don't over do. Keep your limits.
39. When you awake alive in the morning, thank GOD for it.
40. Please Forward this to everyone you care about.

p/s: I will try to do it...will try...promise to myself...


Selamat Ulang Tahun


06 Februari 2009
Hari Ulang Tahun Kelahiran
My Sis In Law

Zainorlina Mohd. Zainuddin

HAPPY BIRTHDAY
SEMOGA DIBERKATI ALLAH SWT HENDAKNYA
PANJANG UMUR DAN SENTIASA BERGEMBIRA DAN BERBAHAGIA DI SAMPING KELUARGA TERCINTA

MMMUUUAAAHHHHH!!!!

Thursday, February 5, 2009

Akhirnya..Air Mataku Menitis Atas Pengakuan Itu...

Aku namakan entry ini..Entry airmata...
Tapi AWAS...Entry ini juga bukan entry mintak simpati...
Harap maklum
Aku merupakan anak bongsu dari 10 adik beradik..2 lelaki dan 8 perempuan...Ramaikan???
Arwah mak aku..Sangat lembut orangnya...Soft spoken...Dan x ramai adik beradik aku menurun perangainya..Rugi kan??
Arwah ayah aku?? Orangnya tegas...Garang pon ye jugak..Ingat sekali sebab bising kt bawah umah..Aku penah kene rotan kt betis..Huhuhu..sedih ooo...
Dan yang sudah pasti...Aku bukan datang dari keluarga senang...Aku datang dari keluarga yang susah..sangat susah....
Dan seawal usia aku 9 tahun (januari 1987) aku dah jadik yatim piatu....
After that i'm survive without mention 2 words..MAK n AYAH in my life...Ever n ever...
12 tahun selepas tuh...Aku melangkah setapak lagi dalam usaha meneruskan sisa2 hidup aku..
Aku bakal bergelar mahasiswa UiTM sesi 99/02... Bangganya aku...
Dan aku rasa aku x perlu bercerita tentang kehidupan aku selepas 1987...how i'm survive without my parents...
Aku masih ingat di suatu petang Disember 1999...Dalam kereta menuju ke UiTM Shah Alam...
Abang aku bukak satu..Kisah yang aku x pernah tahu..Aku x pernah jangka...
Kata abang....'Alhamdulillah..cita2 arwah ayah tercapai...Arwah pernah pesan supaya sekolahkan hang sampai universiti....Dia x mampu nak sekolahkan abang sampai universiti...jadi arwah pesan supaya sekolahkan hang sampai universiti...Hari nih...Alhamdulillah...tercapaila cita2 arwah...'
Masa tuh aku blur..aku bungkam..aku sentap!!!!
Dan tanpa sedar dan juga tanpa diketahui oleh abang dan kakak ipar aku...Diam2 aku kesat airmata aku....Aku xtau kenapa aku menangis...dan aku jugak xtau mengapa mesti aku menangis...
Mungkinkah aku menitiskan airmata kerana pengakuan abang tadi??
Mungkin....

p/s: dan hari ini..sewaktu aku imbas kembali kisah di petang Disember 1999...Ternyata aku tewas lagi..aku terpaksa bergantung dengan bantuan beberapa tisu untuk menghabiskan entry ini...

Cita2 Aku..Korang Jangan Gelakkkk

Ini adalah entry pengakuan berani...
Cerita aku masa aku kecik sampaila aku remaja...
Dan sampai la dah tua bangka nih...
Dan korang kene janji dgn aku...
Korang jangan a gelakkan aku pasal enrty aku kali nih ek..
Janji tau....
Is all about ambition...Dgn kata lain..Cita-Cita...
Seingat aku...Soal cita2 mula dipersoalkan ketika aku 6-7 tahun..Tuh yang aku ingat la...Memula sekali...Soalan yang aku kene jawab..'Apa adik nak jadi bila besar nanti..?'..Dan bt seketika aku blur (zaman tuh perkataan blur aku xtau lg tau...) apa aku nak jadik ek.... Then aku tanya balik sblm aku bagi jawapan...'Keje apa ek yang gajinye paling banyak sekali....?' (untuk pengetahuan korang..zaman tuh adalah sekitar tahun '84-'85..)
Dan jawapan yang aku terima...Gaji paling banyak adalah gaji AGONG!!!! Owhhh hari tuh baru aku tau gaji agung paling bayank sekali....
Then...dengan wajah yang serius dan yakin aku bersuara...'Aku rasa besar2 besok nak jadik AGONG!!!!'
Dan semua orang ternganga dengan jawapan aku tuh....
Selang 7-8 tahun kemudian...
Soalan yang sama ditanya kepada aku dalam kelas 2A1..
Aku lupa apa nama cikgu tuh....
Aku dikehendaki bagi 3 cita2 pilihan aku...
Dan sekali lagi..Dengan yakinnya aku menjawab :
1. Peragawati
2. Pramugari
3. TIADA (sbb masa tuh 2 tuh j impian aku)
Buntang mata cikgu aku dengar jawapan aku....Dan atas kuasa dia sebagai CIKGU KELAS aku masa tuh..aku diarahkan TUKAR apa yang aku sebut tadi kepada lain2 kerjaya...Dan dengan bodohnya aku meletak tiga pekerjaan yang paling senang dan terlintas ketika itu...
1. Cikgu
2. Doktor
3. Jururawat
Habis citer...Dan sesekali bila aku terpandang muka cikgu tuh..aku selalu bertanya pada diri sendiri..Kenapa cikgu x terima cita2 aku nak jadi Peragawati atau Pramugari???? Dan persoalan tuh berlalu tanpan sebarang jawapan hingga hari ini...
Dan setelah 17 tahun berlalu... Hari nih aku bukan Peragawati, bukan Pramugari, bukan Cikgu mahupun Doktor ataupun Jururawat sekalipun...
Dan kini...aku seorang LIBRARIAN.... Mcm mana aku boleh terjebak dengan kerjaya ni..Bukan persoalanya...Dan aku percaya...Tuhan mengaturkannya dengan penuh rahsia..Rahsia kehidupan...Rahsia kehidupan yang xkan ada siapa pun mampu menghuraikannya...

Entry kali ini....Aku type diiringi lagu romantik You're My Everything - Santa Esmeralda

Ini Jalan Yang Aku Pilih

Sehari dua nih..
Aku sibuk....
Aku sedikit gusar..panik...risau...
Aku xtau kenapa...
Yang aku tau..Aku mula panik bilamana aku tau iklan berkaitan dah kuar di akhbar2 tempatan...
Selebihnya panik aku bersebab..bersebab kerana xtau nak pilih kursus mana yang aku nak ikuti selama hampir 2 tahun mendatang...
Kusut...
Tp alhamdulillah...Yang kusut dah terlerai...
Yang terlerai dah jelas kelihatan..
Aku dah pun buat pilihan..
Pilihan yang aku rasa amat sesuai dengan aku...
Sesuai dengan suhu dan darjah kepandaiaan otak aku nih...
Aku bermohon pada Allah semoga semuanya berjalan lancar...
Semuanya akan berakhir dengan satu kejayaan manis...
Mudah-mudahan...
Kawan2 semua..
Doakan aku ya...

Kisah Semalam

Hai there..
Sehari dua nih aku xde entry baru..Bz sket...
Bz dgn isi2 form..
Nanti la ek aku citer pasal isi2 form nih...
Nih nak citer pasal semalam..
Semalam aku hadir satu seminar/taklimat...
Taklimat Peningkatan Kualiti : Pengurusan dan Perlaksanaan Laporan Penilaian Prestasi
Tu dia... panjang tul tajuk..Sebenarnya takalimat nih bagi penerangan mcm mana nak isi laporan penilaian prestasi untuk kakitangan bawahan masing2....
Pada aku..ok la taklimat nih..ada jugak membantu..tp yg x best tuh...si A cakap mcm nih..si B ckp mcm nih plak..ehh fenin sket..
Nak jadik citer...aku dah salah masuk majlis....Aku terima surat, taklimat tuh berjalan di Dewa Baiduri.. so ok la..aku n 3 lagi kawan gerak le ke Dewan Baiduri..dan aku difahamkan peserta adalah seramai 75 orang....so ok la...tolak j pintu dewan...aku terkejut..Pasal ramai nih...nih bukan 75 org..tp dah mcm 750 org....Emmm mungkin taklimat nih dapat sambutan ramai kot...tu yg ramai..Tp aku konpius sekali lg....Pasal kebanyakkan muka yg ada dalam dewan nih..aku x kenal ek?? emmmm....konpius2...Dan yang menambahkan kekonpiusan aku serta mengkompemkan bahawa aku dan kawan2 dah salah masuk majlis...Bilamana aku dgr...yg di atas pentas adalah Timbalan Menteri dan dia tgh berucap pasal PERPADUAN BANGSA DAN KAUM... Sah...KOMPOM!!! kompom aku salah masuk majlis...tp betol la...dalam surat tulis DEWAN BAIDURI!!!!!!!
emmm....dah alang2 salah...terpaksa la bt muka x bersalah...n slow2 kuar dr dewan...
huhuhu...
rupanya ada 2-3 org yg sama mcm kami...ceh...
Rupanya last minit tukar tempat...Sabo j la...Tempat sebenar di bilik mesyuarat tingkat 3...ceh...Tipah tertipu dan Termalu!!!!!!!!!
Tempat tuh ada majlis anjuran kementerian....Majlis penyampaian dana kutipan untuk Tabung Palestin...Emmm nasib2...
So naik la kami ber4 ke tingkat 3...masuk j...dah start dah pon seminar...
Lucky...Separuh hari j taklimat tuh...
After lunch bole balik opis balik.........
  1. gambar 1 dan 2...keadaan di dewan baiduri...tempat yg aku salah masuk tuh....
  2. keadaan sebenar di bilik taklimat...
  3. sape lg..aku la.....hehehe

Monday, February 2, 2009

Kisah Kau dan Aku

Teringat kisah ku di malam itu
Sejak bertemu ku rindu selalu
Tak dapat aku melupakan oh wajah mu
Telah menjadi lukisan di hatiku

Bagaikan burung yang terbang berkicauan
Riang hatiku kau jadi kekasih
Tak ingin aku akan perpisahan
Hidupku riang tiada mengenal sedih

Tiada ku sangka mendung nan menjelma
Datang mengelapkan sinaran hidupku
Belum puasku merasakan hangatnya
Dingin terasa di seluruh tubuhku

Masa berlalu kini kau dah berjaya
Malangnya aku telah kau lupakan
Tiada ku kesal begini jadinya
Kan ku hadapi sebagai satu cabaran

Waktu ku sepi ada yang hadiri
Memberi kasihnya sebagai penganti
Telah ku lupa segala sakit di hati
Tetapi kini engkau ingin kembali

Tak mungkin aku menerimamu
Dan melukakan hati kekasihku
Lupakan saja apa yang belaku
Jadikan ini satu kisah hidupmu

*** KISAH KAU DAN AKU - ALLEYCATS ***
P/S : Antara lagu yang aku suka...beshhh sangat2..

Dont Be Sad

:: :: ::
Tidak perlu bersedih kerana tidak dihargai,
Bersedihlah apabila TIDAK DIHARGAI!
:: :: ::

Play Card

Pagi tadi...
Around jam 9.00pg, my opismate naik kt tempat aku...hantar satu barang...
U all nak tau barang apa?? Aku pon xtau sebenarnya bende nih dinamakan apa...Aku cuma teringin nak main bende nih...
Orang cakap main nih main judi...Tp pada aku....aku just nak main for fun...just play a game... Xde sebarang pertaruhan...
Sekotak RM2 j pon....Murah j...Murah2 pon...aku x tau sebenarnya mcm mana nak mainnye...
Kang aku bt magik jugak mcm dalam tv tuh dgn kad2 nih semua....
Emmm....U all tau x menatang nih dipanggil apa?? Mana menatangnye?? Nih haaa kt bawah nih...aku dah uploadkan...
Sesaper yang tau kad nih dipanggil apa n mcm mana nak mainnye...bole la bgtau aku ek....
Adios...

:: :: Senyuman :: ::

:: :: ::
Memberi senyuman hanya sesaat,

Tetapi ingatan kepadanya,
Kadang-kadang boleh kekal sepanjang hayat...
:: :: ::

Sunday, February 1, 2009

:: :: Dan Hasilnya untuk Hari Ini?? Kulit Aku Terbakar Hangus :: ::

Hai guys....
Seperti yang dirancangkan setelah sekian lama...
Hari nih hari pertama aku BELAJAR BERENANG... Sian kan..dah tua2 baru nak terhegeh2 nak belajar berenang... Weeekkkk.....!!!!!
Nak bt mcm mana...ni la rezeki...Tuhan dah takdirkan di usia 31 tahun.. Baru la aku dapat belajar berenang... Sblm nih kt kampung selalu terjun cakbur2 dalam tali air.. Tp aku x pernah dapat belajar secara formal cara berenang yang betul... Today is d day....
Kul 8.55, ambik kawan aku Rohaida kt komuter UKM, terus gerak ke Danau Golf Club, bukan nak p main golf...nak p berenang la....
Sampai sana, jumpa pengurus kelas renang Puan Latifah dr Ezi2swim.... Isi form, bayar yuran RM70 untuk 4 kali kelas...Settle!!! Then Pn. Latifah terangkan here n there pasal terma dan syarat ketika menjalani sesi pembelajaran.
Tukar baju...n terus gerak ke kolam... Diperkenalkan dengan cikgu renang kami...Alah..lupa plak sape nama dia..tp mude lg orangnya... Pelajaran PERTAMA - Bubbling... Jangan ingat kelas nyanyi j ada bubbling...kelas berenang pon ada....After bubbling...Kami diajar FLOATING.... Nih la kali pertama aku terjun kolam untuk belajar secara formal...So, agak susah pada awalnya nak floatkan bdan....Pasal nih x naik2...Berat sangat ke badan aku...Rupanya TEKNIK X BETOL!!! Kui kui kui....Setelah beberapa kali mencuba...Tahan nafas dalam air..akhirnya kami berdua berjaya juga apungkan badan..wah semangat nih....
Lepas dah pandai floating...Cikgu ajar untuk try floating tanpa berpaut pada tepi kolam...Ceh!!!! Kali nih punye step...Ntah berapa kali air kolam masuk mulut n hidung aku....Adoiiiiiyaaaiii...
Lepas bergelen air aku tertelan.... Aku dah naik takot.... Sampai cikgu pon BYE2...Kelas dah habis la........Aku x puas hati...cikgu balik...tp aku masih berendam dalam kolam...Nak jugak belajar last step yang cikgu ajar.... Masa dalam kolam ada 1 ladies ajar aku...Mcm mana nak elak dr MINUM AIR....Rupanya aku x pandai break n tegakkan badan....Lepas diajar beberapap kali oleh that ladies n Rohaida...FINALLY.... AKu berjaya apungkan badan tanpa berpegang pada tepi kolam...
Yezzza...Minggu depan bole la tunjuk kt cikgu...Dah dapat apa yang cikgu ajar.....Yes Yes Yes!!!!!!!!
Sedar2..Dah kol 12 tgh hari ko....Matahari x panas sangat...Tu yg x sedar tuh dah kol doblas...Kami decide nak balik n pg tukar baju....
masa tukar baju..Masya Allah!!!!! Aku baru perasan yang kulit aku dah SUN BURN!!!!!!!! Alahai..X seronoknye... Kulit aku dah la jenis lambat nak recover.......aduhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!
Dan satu lg...Kepala aku ting tong............ Pening la........Lapar kot sbb pg td x sempat sarap!!!!!!!
Huh....Lepas lunch..Around 4...Kami pg beli Sun Block n Cooling After Sun (untuk kulit yang dah terbakar)...
Sekali sekala aku tgk kt cermin...LENGAN AKU DAH MACAM TAPIR DAH....SEPARUH CERAH...SEPARUH LEGAM....Serius aku x gurau...korang tgk la gambar kt bawah.......

p/s: KALAU SESIAPA ADA PETUA MCM MANA NAK HILANGKAN DAN ELAKKAN SUNBURN...KASIK LA PETUA KT AKU EK... PLEASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE........

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin